Профілактика гострих кишкових інфекцій.
Як запобігти гострим кишковим інфекціям?
Як передаються гострі кишкові інфекції?
Є три способи передачі збудників таких інфекцій:
- контактно-побутовий (через брудні руки, іграшки, посуд, білизну тощо);
- водний (через інфіковану воду);
- харчовий (через продукти і страви з них, погано помиті та приготовані без термічної обробки овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами).
Якими є симптоми кишкових інфекцій.
Середній інкубаційний період кишкових інфекцій (проміжок часу від зараження до появи симптомів) становить від кількох годин до кількох діб, а в окремих випадках – тижнів.
Найчастіше ознаками гострих кишкових інфекцій є:
- підвищення температури,
- діарея, яка не минає кілька днів,
- блювання, що не приносить полегшення,
- болі в животі,
- загальна слабкість,
- головний біль,
- симптоми ГРВІ.
Проте іноді можна бути носієм інфекції без жодних клінічних проявів. Людина, що має кишкову інфекцію, може передавати хворобу від моменту інфікування і до повного виліковування.
Що робити, якщо ви підозрюєте у себе кишкову інфекцію
Допомагаючи собі полегшити неприємні симптоми, ви маєте передусім запобігати зневодненню і втраті організмом солей.
Відтак, дуже важливо:
слідкувати за водно-сольовим балансом, пити багато рідини (води) або спеціальних розчинів для регідратації (вони допоможуть організму відновити те, що він швидко втрачає через блювання та діарею);
приймати ентеросорбенти (препарати, що зв’язують і виводять з організму токсини);
застосовувати жарознижувальні препарати при піднятті температури;
дотримуватися щадної дієти (без смажених, гострих продуктів) і більше відпочивати.
За появи симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертайтесь за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень. Особливо це стосується дітей раннього віку.
Як запобігти інфікуванню:
Кишкові інфекції часто називають «хворобами брудних рук». Тож перше правило в питанні їхньої профілактики – ретельно мити руки. Крім того:
- Використовуйте мило, коли миєте руки після відвідування вулиці, вбиральні, перед приготуванням та вживанням їжі.
- Кип’ятіть воду, яку вживаєте, якою вмиваєтеся чи миєте руки, посуд, — якщо маєте сумніви щодо її якості.
- Добре тушкуйте, проварюйте або прожарюйте продукти (особливо, тваринного походження: яйця, м’ясо);
- Ретельно мийте овочі та фрукти, а також обдавайте їх окропом, якщо плануєте вживати їх сирими.
- Не вживайте незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
- Дотримуйтеся термінів придатності і правил зберігання продуктів. Приготовані страви вживайте відразу, а у випадку їх споживання після певного часу – піддавайте вторинній термічній обробці. Зберігайте готову їжу без холоду не більше двох годин.
- Мийте поверхні та тримайте в чистоті кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі, сирі продукти зберігайте окремо від приготованих і використовуйте для них окремі ножі й дошки.
- Уникайте купівлі продуктів у місцях несанкціонованої торгівлі.
- Не беріть в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання в холоді).
- Утримуйтеся від купання в непроточних водоймах, а також на необладнаних пляжах, не ковтайте воду з таких водойм.
- Регулярно мийте та дезінфікуйте дитячі іграшки.
- Використовуйте індивідуальний посуд.
- Уникайте контактів із людьми, які мають ознаки інфекційних захворювань.
Дотримання цих правил допоможе вам уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.
Бережіть себе і будьте здорові
Полонське відділення
ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ»