ОБЕРЕЖНО БОТУЛІЗМ!
Вживання виготовлених у домашніх умовах консервів, в'яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування, придбаних в місцях несанкціонованої торгівлі, може призвести до захворювання на ботулізм!
Масовий мор риби почався на Дніпропетровщині внаслідок терористичного знищення росіянами Каховської ГЕС. Десятки тисяч риб залишилися на обмілілих водоймах. Така ж ситуація найближчими днями може розвинутися в інших постраждалих регіонах країни.
Нагадуємо: мертву рибу або ту, що вмирає, не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною для вас: таку рибу не можна вживати, у т.ч. сушити, в’ялити, смажити чи варити. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини!
Ботулізм – це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Воно виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут. Збудник ботулізму стійкий до впливу зовнішніх факторів. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті.
Влітку, коли температура повітря підвищується, слід бути уважними до умов зберігання та приготування їжі. За 4 місяці 2023 року в Україні 25 людей постраждали від ботулізму, зокрема троє дітей, серед дорослих 1 випадок виявився летальним.
Симптоми ботулізму
Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, без різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби.
- порушення близького зору – ви не можете читати текст, але добре бачите предмети
- сильна сухість у роті
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає)
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість
- запаморочення
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп)
- ураження м’язів шиї та кінцівок
Звертаємо увагу українців! На жаль, через війну багато з нас опинилися в умовах, коли доступу до свіжої і якісної їжі немає. Проте закликаємо з обережністю вживати залишки зимових заготівель та консервів. Не купуйте не якісні продукти харчування на стихійних ринках.
Будьте дуже пильними. Якщо ви помітили перші ознаки харчового отруєння, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться по медичну допомогу до лікарів.
Медична система України готова до можливих випадків ботулізму. Протиботулінічна сироватка є у достатній кількості.
Полонське відділення
ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ»