A A A K K K
для людей із порушенням зору
Виконавчий комітет
Полонської міської ради територіальної громади
Хмельницька область, Шепетівський район
Офіційний сайт
40220859@mail.gov.ua
тел: 2-01-40; 0979110328

Відповідальність за несплату аліментів на утримання дітей

Дата: 22.05.2023 08:25
Кількість переглядів: 92

Досить часто до сектору «Полонське бюро правової допомоги» надходять звернення з приводу того чи можна притягнути колишнього чоловіка до відповідальності за несплату аліментів.

Так, за наявності заборгованості зі сплати аліментів для боржника настають наступні негативні наслідки:

  • цивільна відповідальність; 
  • адміністративна відповідальність;
  • кримінальна відповідальність;
  • застосування тимчасових обмежень та накладення штрафів.

Цивільна відповідальність полягає у праві одержувача аліментів стягнути у судовому порядку неустойку (пеню) у розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості. Подаючи позов до суду стягувач аліментів повинен розрахувати розмір пені на підставі відомостей від виконавця про суму та період заборгованості, а також довести наявність винних дій особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду, що призвели до виникнення заборгованості.

 Адміністративна відповідальність за несплату аліментів на утримання дитини, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, передбачена ст. 183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, і тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин.  В даному випадку протокол про таке правопорушення складає виконавець та надсилає його для розгляду до суду за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби.

Кримінальна відповідальність передбачена ст. 164 Кримінального кодексу України, і визначає, що злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів), а також злісне ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, що перебувають на їх утриманні − карається громадськими роботами на строк від вісімдесяти до ста двадцяти годин або арештом на строк до трьох місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

Окрім цього, за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, державний виконавець, відповідно до ст.71 Закону України «Про виконавче провадження», може застосувати до боржника тимчасові обмеження, а саме:

  • у праві виїзду за межі України;
  • у праві керування транспортними засобами;

   - у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії;

       - у праві полювання.

Дані обмеження діятимуть до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.

Слід зазначити, що застосування будь-якого виду відповідальності до боржника за несплату аліментів необхідно розглядати після вивчення кожного окремого випадку під час консультації у юриста.

Нагадаємо, що для отримання безоплатної правової допомоги можна звернутись до сектору “Полонське бюро правової допомоги” з 9.00 год. до 18.00 год. з понеділка по п’ятницю, за адресою: м.Полонне, вул.Лесі Українки, 101, або за тел. (03843) 2-03-52.

 

Завідувач сектору

«Полонське  бюро правової допомоги»                                             Оксана РИБАК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь