A A A K K K
для людей із порушенням зору
Виконавчий комітет
Полонської міської ради територіальної громади
Хмельницька область, Шепетівський район
Офіційний сайт
40220859@mail.gov.ua
тел: 2-01-40; 0979110328

Аскаридоз

Дата: 09.05.2023 13:46
Кількість переглядів: 110

Аскаридоз є захворювання, яке характеризується ураженням тонкого кишечника людини глистами-аскаридами, які мають червоно-біле забарвлення і веретеноподібну форму. Самці цього виду можуть досягати 20 см в довжину, а самки - набагато більше, досягають 40 см в довжину і 6 мм в товщину. Аскариди дуже швидко розмножуються, у зв'язку з тим, що в тілі самки знаходиться понад 25 мільйонів яєць, які мають абсолютно різну ступінь зрілості. Так, за одну добу доросла самка може відкладати як мінімум 200 тисяч яєць, які у свою чергу надходять як в заплідненому так і не в не заплідненому вигляді в зовнішнє середовище. Яйця, які вже запліднилися, можуть бути овальної форми, мають коричневу оболонку.

            Причини

Причини аскаридоза криються в порушенні правил гігієни. Головним джерелом захворювання є хворий, який разом з калом виділяє в зовнішнє середовище яйця аскарид, в результаті чого, за сприятливих умов, вони дозрівають і всередині них починають утворюватися зрілі личинки. При вживанні немитих овочів і фруктів в організм потрапляє яйце аскариди, з якого виходить вже зріла личинка, яка поширюється по всьому організму через кровоносні судини. Далі відбувається повторна фаза зараження і починається безперервний цикл пересування аскарид по кишечнику й всьому організму в цілому.

Після потрапляння личинки в організм людини вона починає розвиватися в кишечнику, а вже потім проникає в кровоносні і лімфатичні судини, при цьому поширюючись по всьому організму, вражаючи життєво важливі органи людини. Через 10 днів після зараження аскариди проникають в легені, бронхи і порожнину рота, через що починається повторне зараження через слину в кишечник, де аскариди досягають повного дозрівання. Такий процес триває протягом трьох місяців, проходячи два основних етапи:

  • міграційний - етап, на якому личинка пересувається по всьому організму;
  • кишковий - етап, на якому личинка освоюється в тонкому кишечнику і починає стрімко зростати.

Найбільш часто розвивається аскаридоз у дітей, а також у людей, які контактують з грунтом, наприклад люди, що працюють на фермерів. Аскаридоз у дорослих розвивається протягом року, саме тому потрібно проводити систематичну профілактику глистів і виводити їх на початковій стадії розвитку. Доросла особина аскариди може наносити механічні травми людському організму, так як вони мають дуже тверду структуру тіла і вони дуже рухливі.

             Симптоми

Симптоми аскаридозу можуть проявлятися чханням, кашлем, висипаннями на шкірі, а також сверблячкою в області носа і дихальних шляхів. Залежно від того, на якій фазі розвитку знаходиться захворювання, у людини виявляються різні симптоми:

  • на міграційній фазі людина може відчувати сильну слабкість і нездужання, також виникає кашель, іноді навіть з виділеннями мокротиння і кров'яними прожилками, а також можливі алергічні реакції і висипання на шкірі;
  • на кишкової фазі у хворого спостерігається зниження апетиту, поява втоми, блювота, нудота, різка втрата ваги, а також сильні болі в животі, через що виникає пронос або запор.

У будь-якому випадку, це основна прикмета аскаридоза - це постійна втома, нездужання і знижена працездатність.

            Діагностика

Діагностика аскаридозу, як і будь-якого іншого захворювання, проходить кілька етапів, які призначаються лікарем і проводяться в спеціальних лікувальних установах.

Етапи діагностики аскаридозу

  • яйця аскарид спочатку виявляються в калі або мокроті хворого людини.
  • призначається аналіз крові, в результаті якого відбувається виявлення антитіл проти аскарид.
  • проводиться рентгенографія легенів, так як на знімку можна побачити скупчення клітин, які будуть свідчити про те, що аскариди вразили ці органи.
  • призначається рентгенографія кишечника, яка з легкістю показує скупчення аскарид.

Діагностика аскаридозу також має на увазі консультацію інфекціоніста, який правильно призначить лікування і проведе всі необхідні процедури.

          Лікування

Все лікування аскаридозу зводиться до призначення протигельмінтних препаратів, після застосування яких, аскариди виводяться з організму.

            Профілактика аскаридозу

Профілактика аскаридозу, у першу чергу, полягає в дотриманні елементарних правил особистої гігієни, які зводяться до миття рук перед їжею і свіжих овочів і фруктів перед вживанням. Батьки повинні стежити за своїми дітьми, не дозволяти їм брати в рот брудні предмети. Такі правила є нескладними, але обов'язковими: тільки в разі їх дотримання можна захиститися від попадання в організм аскарид. При перших ознаках симптомів аскарид необхідно звернутися до лікаря і здати всі необхідні аналізи.

За 4 місяці 2023р. по Полонській та Понінківській ОТГ було  виявлено 2 випадки трихоцефальозу, 4 - токсокарозу, 5 – аскаридозу.

 

Полонське  відділення

ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь