A A A K K K
для людей із порушенням зору
Виконавчий комітет
Полонської міської ради територіальної громади
Хмельницька область, Шепетівський район
Офіційний сайт
40220859@mail.gov.ua
тел: 2-01-40; 0979110328

ЗАХИСТІТЬ СЕБЕ ТА СВОЮ ДИТИНУ ВІД СМЕРТЕЛЬНИХ ХВОРОБ

Дата: 15.11.2022 11:23
Кількість переглядів: 414

Про щеплення сьогодні багато дискутують: варто чи не варто їх робити, чого вони приносять більше – користі, чи шкоди, чи усім дітям потрібні? Звісно, про їхню користь говорити не доводиться: що там не кажи, а вони таки потрібні, адже це стовідсоткова гарантія того, що дитина не загине (хоч страшно звучить, але це саме так)  приміром від дифтерії чи кашлюка. Інфекційні хвороби небезпечні своїми ускладненнями, що можуть призвести до інвалідності, а деякі — навіть до смерті. Інфекційні хвороби, від яких (або від тяжких ускладнень яких) можна захиститися за допомогою імунізації, передаються від інфікованої особи до здорової, як правило, повітряно-крапельним шляхом.

         Комплекс проведення перших щеплень припадає якраз на перший рік життя. Суть щеплення – дати можливість імунній системі підготуватись до зустрічі з „дикими вірусами” чи бактеріями. Імунітет новонародженого не уміє боротися з туберкульозом, краснухою, правцем, поліомієлітом, дифтерією. Тому, зіткнувшись з ними в перші роки життя, дитина може перенести хвороби дуже важко, отримати серйозні ускладнення. А от після введення щеплення – активізуються клітини – захисними, які виробляють інтерферон, підвищується загальна опірність організму. Через два тижні імунітет починає виробляти клітіни пам’яті. Імунна система проходить своєрідне тренування, і коли їй доводиться зустрітися з вірусом, вона виробляє антитіла, і ризик захворіти зводиться до мінімуму. Крім того, у більшості випадків при планових вакцинаціях виробляється пожиттєвий імунітет до захворювань, тому робити щеплення дітям до року лікарі вважають просто необідним.

         Що таке вакцинація?  Вакцинація – це найефективніший засіб захисту проти інфекційних хвороб. Основним принципом вакцинації є те, що людині вводиться послаблений чи вбитий мікроорганізм, щоб стимулювати вироблення антитіл для боротьби зі збудником хвороби.

         Вакцинація буває як однократною (кір, паротит, краснуха, туберкульоз) так і багатократною (поліомієліт, дифтерія, кашлюк, правець). Кратність говорить про те, скільки дитина має отримати вакцини для вироблення імунітету. Небезпечно переривати почату схему вакцинації, особливо проти дифтерії, оскільки недостатня кількість вакцини може призвести не до вироблення імунітету, а до неадекватної реакції при зустрічі зі збудником, що небезпечніше, ніж прості захворювання. Тому, якщо почали робити щеплення, то зробіть їх повністю.

         Ревакцинація – захід, спрямований на підтримання імунітету, виробленого попередніми вакцинаціями. Зазвичай проводяться через декілька років після вакцинації.

Сьогодні держава забезпечує вакцинацію проти  10 захворювань: туберкульозу, вірусний гепатит B,  дифтерії, правецю, кашлюку, поліомієліту, гемофільної інфекції,  кору, епідемічного паротиту, краснухи. Вакцинація в Україні проводиться у відповідності до Календаря щеплень, який розроблено з урахуванням міжнародного досвіду, і на сьогодні, за умови його дотримання, він є найоптимальнішим для забезпечення повноцінного імунітету.

Кожна мама повинна знати про можливі негативні наслідки вакцинації для її дитини (про це має розповісти ваш лікар) й обов’язково проконсультувась з цього приводу із спеціалістом. Перед щепленням малюка обов’язково має оглянути лікар. Якщо дитина хвора, то потрібно почекати до її повного одужання, потім знову піти на прийом до лікаря і тільки тоді, якщо все добре, зробити щеплення.

Усі щеплення проводяться у кабінетах щеплень при лікувально-профілактичних закладах лише здоровим дітям після проведеного лікарем медичного огляду. Профілактичні щеплення проводяться тільки зареєстрованими в Україні вакцинами, які пройшли контроль на відповідність державних та міжнародних стандартів.

Як в області, так і в Полонській та Понінківській ОТГ склалась неблагополучна ситуація з імунопрофілактики населення. Основними причинами є стрімке зростання кількості відмовників до проведення профілактичних щеплень як серед дитячого так і серед дорослого населення. Враховуючи постійний ефект накопичення нещеплених осіб то найближчим часом можна очікувати повернення спалахів та епідемій, якщо ситуація докорінно не зміниться.

         Тому необхідно робити щеплення собі і своїм дітям, бо тільки так можна захиститись від інфекційних захворювань та ускладнень після них.

           

Полонське відділення

ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь