A A A K K K
для людей із порушенням зору
Виконавчий комітет
Полонської міської ради територіальної громади
Хмельницька область, Шепетівський район
Офіційний сайт
40220859@mail.gov.ua
тел: 2-01-40; 0979110328

САЛЬМОНЕЛЬОЗ – НЕБЕЗПЕЧНЕ ІНФЕКЦІЙНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ

Дата: 26.08.2022 10:33
Кількість переглядів: 247

Сьогодні різні кишкові інфекції аж ніяк не рідкість. Одним з небезпечних інфекційних захворювань вважається сальмонельоз, збудником якого є патогенні мікроорганізми — сальмонели. Відомо більше 2200 типів сальмонел, із яких близько 100 – патогенні для людини.                                                    

Захворювання характеризується різноманітними клінічними проявами від безсимптомного носійства до тяжких септичних форм. Зазвичай від моменту зараження до появи перших ознак інфекції проходить від кількох годин до 1-2діб. Часом у людини не з'являється симптомів хвороби, незважаючи на те, що в її сечі і випорожненнях можна виявити сальмонел. У цьому випадку лікарі ставлять діагноз «бактеріоносійство» і призначають лікування. У більшості випадків захворювання протікає з ураженням органів травлення (гастроентерити, коліти).

Сальмонели володіють порівняно високим ступенем стійкості до дії різних чинників зовнішнього середовища. У рідкому середовищі при прогріванні до 700С вони гинуть через 5–10 хв., а при кип’ятінні гинуть вмить. У молоці можуть зберігатися при кімнатній температурі до 5 діб. Вони добре зберігаються при низьких температурах. Соління і копчення мають на сальмонели відносно слабку дію, в солоному і копченому м’ясі гинуть через 2,5 — 3 місяці. У воді відкритих водоймищ і питній воді сальмонели живуть 11-120 діб.

Факторами розповсюдження сальмонел, як правило, є продукти тваринного походження. Частіше за все захворювання виникають при споживанні інфікованих м’яса і м’ясних продуктів. Певну роль у розповсюдженні сальмонел відіграють яйця, у т.ч. курячі. Молоко і молочні продукти займають скромніше місце в розповсюдженні сальмонельозів, проте, при їх інфікуванні, вони являються причиною виникнення значних спалахів. Найбільшу небезпеку являють такі продукти і страви, які після приготування не піддаються термічній обробці і особливо, якщо вони тривало зберігаються при кімнатній температурі.

Слід пам’ятати, що навіть при інтенсивному розмноженні сальмонел у харчових продуктах, вони не змінюють ні смаку, ні запаху, ні їхнього зовнішнього вигляду. Основний метод діагностики сальмонельозів – бактеріологічний. Носійство збудника сальмонельозної інфекції може зберігатися від декількох місяців до 3-х років і більше. При тісному спілкуванні з хворою людиною або бактеріоносієм і при недотриманні елементарних санітарно-гігієнічних норм можлива передача інфекції контактно-побутовим шляхом. Маленькі діти можуть захворіти навіть при потраплянні в організм невеликої кількості збудника.

Будь-які кишкові інфекції мають сезонні коливання, тому в теплу пору року найчастіше спостерігаються епідеміологічні спалахи.

 

Щоб запобігти виникненню сальмонельозу слід неухильно дотримуватися простих правил:

  • всі м’ясні страви і яйця треба піддавати довготривалій термічній обробці;
  • не можна готувати їжу на багато днів, навіть якщо вона зберігалася в холодильнику;
  • молоко та молочні продукти слід вживати тільки після термічної обробки;
  • всі швидкопсуючі продукти потрібно зберігати у холодильнику;
  • не можна допускати стикання хлібобулочних виробів з немитими овочами та фруктами;
  • законом для кожного повинно бути ретельне миття рук з милом перед виготовленням і прийманням їжі.

 

Дотримання цих правил допоможе уникнути такого небезпечного захворювання як сальмонельоз.      

У випадку проявів захворювання слід звернутись до закладу охорони здоров’я. Хворобу легше попередити, ніж потім лікуватися!

 

Полонського відділення

ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь