A A A K K K
для людей із порушенням зору
Виконавчий комітет
Полонської міської ради територіальної громади
Хмельницька область, Шепетівський район
Офіційний сайт
40220859@mail.gov.ua
тел: 2-01-40; 0979110328

Вилучення та відчуження майна в умовах воєнного стану

Дата: 31.03.2022 15:00
Кількість переглядів: 1131

Війна в країні спонукає органи влади до вжиття оперативних заходів для подолання зовнішнього ворога. В таких умовах права громадян можуть зазнавати певних обмежень, зокрема в українців можуть примусово відчужувати приватну власність з метою суспільної необхідності. Це визначено у статті 41 Конституції України, статті 353 Цивільного кодексу України, статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», статті 3 Закону України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану».

Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено поняття «військово-транспортний обов‘язок», який установлюється з метою задоволення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань на особливий період транспортними засобами і технікою і поширюється на центральні та місцеві органи виконавчої влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації тощо,   а також на громадян - власників транспортних засобів.

 

Як відбувається вилучення техніки?

Для вилучення техніки працівникам підприємств, організацій, установ, незалежно від форм власності, вручаються наряди – документ, який підписаний керівником військової адміністрації разом з начальником ТЦК і СП. Такі часткові наряди можуть вручатися і приватним особам. За цим приписом належить доставити автомобілі в місце, яке вкаже начальник територіального відділу комплектування та соціальної підтримки (Процедура вилучення, порядок компенсації збитку, заподіяного транспортним засобом, а також порядок його повернення визначено постановою КМУ №1921 "Про затвердження Положення про військово-транспортний обов'язок").

Як повертають машини?

Повернення підприємствам, установам та організаціям транспортних засобів і техніки здійснюється військовими частинами (підрозділами), установами та організаціями військових формувань, для задоволення потреб яких вони залучалися, протягом 30 календарних днів з дати оголошення демобілізації через військові комісаріати, які здійснили таке залучення. Для цього керівники цих підприємств звертаються до військового комісаріату за місцем їх залучення з відповідною заявою.

 

Компенсація за пошкоджену автівку

Право на компенсацію шкоди, завданої транспортним засобам і техніці внаслідок їх залучення під час мобілізації, мають юридичні особи комунальної і приватної форми власності, транспортні засоби і техніка яких залучалися для задоволення потреб військових формувань під час мобілізації, і здійснюється за рахунок коштів державного бюджету протягом п’яти наступних бюджетних періодів після оголошення демобілізації та повернення транспортних засобів і техніки підприємствам, установам та організаціям.

У разі коли внаслідок залучення під час мобілізації транспортний засіб або техніка були знищені, їх власнику відшкодовується майнова шкода, визначена за результатами незалежної оцінки, проведеної відповідно до законодавства про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність, на дату проведення такої оцінки.

 

Примусовое відчуження (реквізиція) майна, що перебуває у приватній власності мешканців, може бути проведена із дотриманням наступних обов’язкових умов:

1. Відчуження майна приватних осіб може здійснюватися виключно на оплатній основі, з попереднім або наступним відшкодуванням його вартості. Безоплатне вилучення стосується лише майна державної власності (ст.ст. 1, 9 Закону України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану»).

2.Рішення може прийматися виключно вищим командуванням Збройних сил України або командуванням окремо визначених формувань та за погодженням з державною адміністрацією. Без погодження допускається ухвалення рішення лише у місцях проведення бойових дій (ст.4 Закону України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану»).

Слід звернути увагу, що начальник патруля, старший вартовий, командир місцевого загону територіальної оборони, тощо, не наділені такими повноваженнями.

3. Реквізиція здійснюється з чітким документальним оформленням правочину. Момент вилучення засвідчується підписанням акта встановленого зразка, із зазначенням підстав, ознак майна, розміру виплаченої компенсації, тощо (ст.7 Закону України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану»).

4. Перед відчуженням здійснюється оцінка ринкової вартості майна, оригінал висновку про яку надається власнику. У разі не згоди розмір оцінки може бути оскаржено в суді (ст.8 Закон України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану»).

 

Отже, відчуження майна допускається лише у виключних випадках, за попереднім рішенням конкретних осіб, обов'язково на оплатній основі та із чітким документальним оформленням. Наміри осіб по вилученню авто з порушенням зазначених умов є незаконними і тягнуть за собою кримінальну відповідальність, оскільки, законне вилучення авто для воєнних потреб безпосередньо на дорозі, під час переміщення приватних осіб, технічно неможливе.

За інформацією сектору «Полонське бюро правової допомоги»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь