A A A K K K
для людей із порушенням зору
Виконавчий комітет
Полонської міської ради територіальної громади
Хмельницька область, Шепетівський район
Офіційний сайт
40220859@mail.gov.ua
тел: 2-01-40; 0979110328

На які виплати можуть розраховувати строковики на початку служби та перед демобілізацією

Дата: 08.12.2021 11:11
Кількість переглядів: 487

В Україні триває осіння призовна кампанія до лав Збройних Сил України та інших військових формувань. Які грошові виплати та соціальні гарантії передбачені громадянам України, які йдуть на строкову військову службу.

У територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки усім призовникам виплачують грошову допомогу в розмірі двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що установлений на 1 січня календарного року. У 2021 році її розмір становить 4378 грн.

Крім того, за громадянами, призваними на строкову службу, зберігаються робоче місце та середній заробіток за умови офіційного працевлаштування до призову. Час проходження строкової служби зараховується до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Які ще переваги строкової служби передбачені законодавством України

Військовослужбовці строкової служби перебувають на повному державному утриманні, розміщуються в казармах (на кораблях), забезпечуються щоденним триразовим гарячим харчуванням та військовою формою одягу згідно зі встановленими нормами.

Їм виплачується грошове забезпечення щомісяця розміром від 350 до 700 гривень залежно від займаної посади та тарифного розряду.

Особи, які були призвані в період навчання у ВНЗ I-V рівнів акредитації, під час звільнення зараховуються для продовження навчання до того ВНЗ, де вони навчалися до призову, незалежно від форми навчання.

Солдатам надається відпустка 10 днів без урахування часу на проїзд до місця проведення відпустки та назад. Що важливо, строковики мають право на безоплатний проїзд всіма видами транспорту загального користування міського, приміського та міжміського сполучення, за винятком, звісно, таксі. Члени сімей військовослужбовців строкової служби мають переважне право під час приймання на роботу та залишення на роботі під час скорочення працівників.

Військовослужбовцям строкової служби, а також курсантам військових навчальних закладів, які протягом року безоплатно здали кров та (або) її компоненти кількістю дві разові максимально допустимі дози, надається право на одержання грошової надбавки розміром 25 % до призначеного їм грошового забезпечення протягом 6 місяців після здавання крові та (або) її компонентів у зазначеній кількості. Ця виплата проводиться за місцем проходження служби або навчання.

Демобілізованим обов’язково виплачується грошова допомога

Під час звільнення зі строкової служби в запас виплачується вихідна грошова допомога розміром 8 посадових окладів (від 2800 — до 5600 грн залежно від посади).

 Для військовослужбовців з-поміж дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування грошова допомога становить 12 окладів (від 4200 до 8400 грн).

  Крім того, після звільнення в запас, а саме протягом місяця з дня взяття на військовий облік за місцем проживання за поданням територіального центру комплектування та соціальної підтримки, виплачується матеріальна допомога в розмірі середньої заробітної плати на день призову.

Для тих, хто працював, — не менше ніж прожитковий мінімум, установлений на 1 січня календарного року. Для тих, хто не працював, — у розмірі прожиткового мінімуму. У 2021 році ця сума становить 2189 грн.

Що цікаво, громадяни України мають право на заміну виконання військового обов’язку альтернативною (невійськовою) службою згідно з Конституцією України та Законом України «Про альтернативну (невійськову) службу».

Нагадаємо, що військовослужбовці строкової служби не виконують завдання в районі проведення операції Об’єднаних сил.

 

АрміяINFORM –  інформаційне агентство Міністерства оборони України

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь