A A A K K K
для людей із порушенням зору
Виконавчий комітет
Полонської міської ради територіальної громади
Хмельницька область, Шепетівський район
Офіційний сайт
40220859@mail.gov.ua
тел: 2-01-40; 0979110328

«Зміни податкового законодавства на 2022 рік: що отримають громади за пропозиціями АМУ»

Дата: 06.12.2021 16:40
Кількість переглядів: 579

Сьогодні Асоціація міст України провела вебінар на тему: «Зміни податкового законодавства  на 2022 рік: що отримають громади за пропозиціями АМУ». Головним спікером вступив Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан. На вебінарі були обговорені зміни податкового законодавства, що стосуються місцевого самоврядування, які будуть запроваджені у 2022 році згідно схваленому парламентом 30 листопада Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (законопроект №5600).

Під час вебінару, який одночасно переглядало понад 500 учасників, Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан розповів, що прийнятий Закон про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень, враховує зауваження та пропозиції Асоціації міст України, зокрема такі:

- подання органам місцевого самоврядування контролюючими органами звітності у розрізі усіх платників податків, а не лише по юридичним особам (АМУ вдалося відновити цю норму);

- перерахування податку на доходи фізичних осіб, нарахованого податковим агентом з доходів від продажу електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії генеруючими установками, до відповідного бюджету за місцезнаходженням (розташуванням) таких генеруючих установок. Зазначені зміни набирають чинності з дня, наступного за днем їх опублікування;

- поновлення індексації нормативної грошової оцінки земель, що забезпечить додатково 2 млрд грн надходжень плати за землю до бюджетів громад:

- з 2022 року - для земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення,

в тому числі для цілей оподаткування єдиним податком четвертої групи - земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ),

- з 2023 року  для сільськогосподарських угідь (ріллі, багаторічних насаджень, сіножатей, пасовищ та перелогів),

в тому числі для цілей оподаткування єдиним податком четвертої групи  - сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень);

- розроблення Кабінетом Міністрів України та внесення на розгляд Верховної Ради України проекту закону щодо надання окремим місцевим бюджетам додаткової дотації з державного бюджету на компенсацію втрат через звільнення від оподаткування платою за землю новоутворених суб’єктів господарювання, що діятимуть на території вугільних регіонів і відповідають визначеним Законом критеріям, а саме у -  21 населеному пункті вугільних регіонів (Волинська, Львівська, Донецька, Луганська області). Ці пільги є тимчасовими - до 1 січня 2037 року, і вводяться з метою сприяння залученню інвестицій та створення нових робочих місць на цих територіях.

«Звертаємо увагу: при підготовці законопроекту №5600 до другого читання у профільному парламентському Комітеті, Асоціації міст України вдалося не допустити звільнення земель залізниць від оподаткування платою за землю.

Якби у прийнятій редакції законопроекту містилася така норма, Укрзалізниця взагалі б не сплачувала плату за землю до бюджетів місцевого самоврядування» - підкреслив Олександр Слобожан.

Також Виконавчий директор АМУ наголосив, що Законом змінюється платник роздрібного акцизу на тютюн - сплата цього податку буде здійснюватись виробниками та/або імпортерами, у тому числі в роздрібній торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, при реалізації та база оподаткування цим податком - вартість за максимальними роздрібними цінами тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, з урахуванням податку на додану вартість та акцизного податку. Ці зміни є системно пов’язаними із проектом Закону України №5719 від 01.07.2021 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів», яким передбачена зміна механізму зарахування та розподілу надходжень акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів між бюджетами місцевого самоврядування.

Нагадаємо, Міністерство фінансів України за зверненням Асоціації міст України здійснило моделювання впливу зміни механізму на обсяги надходжень до бюджетів місцевого самоврядування від акцизу на тютюн (в розрізі бюджетів місцевого самоврядування). За розрахунками Мінфіну, на прикладі показників за І квартал 2021 року, такий механізм дозволить збільшити надходження роздрібного акцизу на тютюн до бюджетів місцевого самоврядування в 1,6 рази.

Запропоновані до Податкового кодексу України зміни в цій частині набирають чинності з 1 січня 2022 року, але не раніше дня набрання чинності змінами до Бюджетного кодексу України.

Також спікер відповів на питання представників ОМС та проанонсував, що найближчим часом подібні вебінари відбудуться у Регіональних відділеннях АМУ, де буде детальнішне роз'яснено прикладні питання.

Відео першого вебінару можна переглянути на сторінці Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України в мережі Фейсбук.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь