A A A K K K
для людей із порушенням зору
Виконавчий комітет
Полонської міської ради територіальної громади
Хмельницька область, Шепетівський район
Офіційний сайт
40220859@mail.gov.ua
тел: 2-01-40; 0979110328

Щорічна Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства» з 25 листопада по 10 грудня

Дата: 25.11.2021 08:53
Кількість переглядів: 669

Прояви насильства супроводжують людство з давніх давен. Упродовж тисячоліть одна людина кривдить іншу людину, чинить насильство щодо неї. Прикро, що ми звикли сприймати насильство, як щось неминуче, адже прояви насильства порушують права людини, принципи її вільного та справедливого існування. І коли насильство чиниться поруч із нами чи в нас у домі, ми можемо й повинні зупинити його.

Подолання такого негативного явища як насильство в родині можливе лише за умови об’єднання зусиль державних органів, органів місцевого самоврядування, громадських організацій і кожного громадянина. Кожен має сказати «Ні!» насиллю у власній родині. Адже сім’я — це саме те місце, яке має бути місцем безпеки і комфорту у нашому досить бурхливому світі. Місцем, де тебе розуміють і поважають, де можна нікого не боятися і почуватися вільно кожному: дитині, дорослому і особі літнього віку.

Саме тому щорічно, починаючи з 1991 року, міжнародна спільнота підтримує інформаційну кампанію «16 днів проти насильства», яка триває з 25 листопада - Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, до 10 грудня – Міжнародного Дня прав людини.

Дати початку та завершення Акції вибрані невипадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

У ці дві неділі, які дістали назву “16 днів проти насильства”, також відзначають низку міжнародних днів і річниць:

  • 25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок;
  • 1 грудня – Міжнародний день боротьби зі СНІДом;
  •  2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством;
  • 3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими можливостями,

-  5 грудня – Міжнародний день волонтера;

-  6 грудня – Річницю з дня «Монреальської різанини»;

-  9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією;

-  10 грудня - Міжнародний день прав людини.

Кампанія була започаткована першим Інститутом жіночого глобального лідерства в червні 1991 року та учасниками Форуму з питань жінок, насильства та прав людини, представленого учасницями з 20 країн світу, що закликали до спільних глобальних дій.

Основними завдання акції “16 днів проти насильства” є:

– привернення уваги громадськості до актуальної для українського суспільства проблеми подолання домашнього насильства, у тому числі стосовно  жінок та дівчат;

– активізування  партнерського руху громадських організацій та державних органів щодо попередження насильства та захисту прав жінок та дівчат в Україні;

– сприяння утвердженню ненасильницької ідеології в територіальних громадах та в українському суспільстві в цілому.

З 7 січня 2018 року діє  Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», норми якого, направленні на посилення захисту осіб, які постраждали від домашнього насильства та  насильства за ознакою статі. Зроблені акценти на пріоритетності захисту дитини. Потерпілими визнаються не тільки діти, які безпосередньо зазнали знущань, а й ті, які стали свідками конфлікту між родичами. Розширене коло осіб, насильство між якими вважається домашнім насильством. Закон передбачає можливість відокремити кривдника від жертви. Для цього є: терміновий заборонний припис і обмежувальний припис. Згідно законодавства має запрацювати Єдиний Державний реєстр, куди будуть заноситись випадки домашнього насильства та насильства за ознакою статі, а також відомості про правопорушників та потерпілих осіб.

До Кримінального кодексу України додали статтю 126-1 «Домашнє насильство», яка передбачає кримінальну відповідальність за скоєння домашнього насильства.

На виконання положень Закону України “Про запобігання та протидію домашньому насильству”, 22 серпня 2018 року Кабінетом Міністрів України були прийняті  три постанови № 654 “Про затвердження Типового положення про мобільну бригаду соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі”, № 655 “Про затвердження Типового положення про притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі” та № 658 “Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі”, які передбачають системний підхід у боротьби з домашнім насильством та насильством за ознакою статі.

Реалізовуючи норми законодавства про протидію та запобіганню домашньому насильству та насильству за ознакою статі в Україні будується нова система боротьби з цим ганебним явищем.

Якщо Ви або Ваші близькі страждають від домашнього насильства, не потрібно це терпіти й приховувати. Звертайтесь за допомогою до органів поліції, органів місцевого самоврядування. Краще припинити знущання, ніж соромитися зізнатися в цьому, прирікаючи себе і своїх дітей на довгі роки страждань. Подбайте про власну безпеку та безпеку своїх дітей.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь