A A A K K K
для людей із порушенням зору
Виконавчий комітет
Полонської міської ради територіальної громади
Хмельницька область, Шепетівський район
Офіційний сайт
40220859@mail.gov.ua
тел: 2-01-40; 0979110328

Що таке кіднепінг та як йому протидіяти?

Дата: 30.09.2021 10:09
Кількість переглядів: 402

Кіднепінг — це термін, який використовують для опису викрадання дітей. За останні кілька років, на жаль, воно стало поширеним явищем. Відповідальність за викрадення людини закріплюється ст. 146 Кримінального кодексу України.

Відповідно до її ч.1, незаконне позбавлення волі чи викрадення людини караються обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на той самий строк.

Згідно з ч.2 цієї ж статті, ті самі діяння, вчинені щодо малолітнього чи з корисливих мотивів, щодо 2-х чи більше осіб/за попередньою змовою групою осіб/способом, небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого/що супроводжувалося заподіянням йому фізичних страждань/із застосуванням зброї, або здійснюване протягом тривалого часу, — караються обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

Кваліфікуючою ознакою незаконного позбавлення волі чи викрадення людини є вчинення цього діяння щодо малолітньої, а не неповнолітньої особи. Отже, викрадення малолітньої дитини кваліфікується за ч.2 ст.146 ККУ, а неповнолітньої — за ч.1.

З яких мотивів викрадають дітей

На жаль, кількість вироків у справах про притягнення до відповідальності за кіднепінг, не співмірна з кількістю дітей, зниклих безвісти.

Аналізуючи судову практику, можна дійти до висновку, що викрадення дітей відбуваються із наступних мотивів: задоволення статевої пристрасті, незаконного збагачення.

Однак судова практика не відображає реальної картини. Значна кількість дітей залишається незнайденими до сьогодні. Оскільки цих дітей не знайшли, до відповідальності за їхнє викрадення жодну особу притягнуто не було. З тієї ж судової практики слідує, що до відповідальності притягаються саме ті винні особи, діяння яких було розкрито у короткий строк.

Окремим видом кіднепінгу, який набув поширення в Україні, є так званий «сімейний кіднепінг» — це викрадення дитини одним із батьків у іншого. Зустрічається він здебільшого у випадку розлучення подружжя. Часто один із батьків всупереч рішенню суду намагається вивезти чи взагалі вивозить дитину за кордон. Є батьки, що змінюють місце проживання щомісяця й не повідомляють про це колишню дружину чи чоловіка, які втрачають зв’язок із дитиною.

Такі випадки досить поширені, проте на законодавчому рівні відповідальності за сімейний кіднепінг поки не встановлено.  

Причиною викрадення дітей може бути й чорна трансплантологія. Через те, що міжнародні нормативно-правові акти дозволяють лише посмертне донорство, через презумпцію незгоди на посмертне донорство та дефіцит донорів у світі, виникає великий попит на людські органи. Вірогідно, ці обставини і є причиноюФото без опису збільшення кількості випадків кіднепінгу.

Таким чином, більшість випадків кіднепінгу залишаються нерозслідуваними, а продавці органів людей, зокрема, дітей, — непокараними. Про це свідчать і фактичні обставини справ, що містяться у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Отже, аналізуючи усе вищевикладене, для зменшення кількості випадків кіднепінгу необхідно здійснювати превентивні заходи — навчати дітей правильного поводження з незнайомими дорослими, супроводжувати їх на прогулянках. Адже більшість випадків кіднепінгу можуть залишитися нерозслідуваними, а діти — незнайденими.

 

Якщо у вас виникають питання з цього приводу та з інших правових питань ви можете звертатися за відповідними консультаціями до відділу «Полонське бюро правової допомоги», що знаходиться за адресою: м.Полонне, вул.Лесі Українки, 101 (приміщення Казначейства, І поверх), тел. 2-03-52.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь