Виконавчий комітет
Полонської міської ради територіальної громади
Хмельницька область, Шепетівський район
Офіційний сайт
40220859@mail.gov.ua
тел: 2-01-40; 0979110328

30 – вересня День усиновлення

Дата: 30.09.2021 08:10
Кількість переглядів: 240

Відповідно до Указу Презедента України від 11 листопада 2008 року № 1088/2008Днем усиновлення є остання неділя вересня.

Проблема сирітства не є новою для нашого суспільства, але, безумовно, була і є важливою, адже в усіх країнах світу існує така категорія населення, яка потребує особливої уваги – це діти сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

Процедура усиновлення не така вже й складна. Треба набратися лише терпіння. За чинним законодавством усиновлення врегульовано Сімейним кодексом України та постановою Кабінету Міністрів України № 905 від 08 жовтня 2008 року «Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей».

КІЛЬКА ВАЖЛИВИХ КРОКІВ, КОТРІ ПОТРІБНО ЗРОБИТИ ПЕРШ НІЖ УСИНОВИТИ ДИТИНУ

КРОК 1

Батьки, які бажають усиновити дитину, звертаються з письмовою заявою до Служби у справах дітей за місцем проживання. (До заяви додаються документи відповідно до Постанови).

КРОК 2

Після подання заяви кандидатом, протягом десяти робочих днів працівник Служби у справах дітей: проводить бесіду із заявником, з’ясовує мотиви усиновлення; складає акт про обстеження житлово-побутових умов потенційних батьків-усиновлювачів; розглядає питання про можливість усиновлення ними дитини; готує відповідний висновок; у разі прийняття позитивного рішення ставить їх на облік, як кандидатів в усиновлювачі. Заявникам видається висновок разом з документами, на підставі яких вони можуть звернутися до Служби у справах дітей будь-якої області для встановлення контакту з д и т и ною. Термін дії документів стосовно усиновлення – 2 роки з дня їх видачі.

КРОК 3

Служба у справах дітей спільно з потенційними усиновлювачами здійснює процес взаємопідбору дитини, під час якого з’ясовується чи ресурси родини (інтелектуальні, емоційні, особистісні, духовні; інтереси та здібності) відповідають потребам дітей.

КРОК 4

Державний департамент з усиновлення та захисту прав дитини та Служби у справах дітей надають кандидатам в усиновлювачі інформацію про дітей, які перебувають на первинному, регіональному та централізованому обліку, і видають направлення до Служби у справах дітей за місцем розташування відповідного дитячого закладу для знайомства та встановлення контакту з дитиною. Кандидати в усиновлювачі, які не змогли встановити контакт з дитиною, можуть звернутися для отримання повторного направлення.

КРОК 5

Після встановлення контакту з дитиною кандидати в усиновлювачі звертаються до Служби у справах дітей за місцем перебування дитини із заявою про бажання усиновити її. Заява складається українською мовою, у ній зазначаються прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання кандидата (кандидатів) в усиновлювачі, а також прізвище, ім’я, по батькові, вік, місце перебування (проживання) дитини.

КРОК 6

Служба у справах дітей за місцем перебування (проживання) дитини на підставі заяви кандидатів в усиновлювачі та пакету документів протягом 10 робочих днів готує громадянам України висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини для подання до суду.

КРОК 7

Отримавши копію рішення суду (через 10 днів з дати винесення рішення), усиновлювач зобов’язаний особисто забрати дитину із закладу чи сім’ї, в якій вона виховується, у присутності представника Служби у справах дітей після пред’явленнякопії рішення суду про усиновлення.

КРОК 8

В органах реєстрації актів цивільного стану отримФото без описуується свідоцтво про усиновлення та нове свідоцтво про народження.

КРОК 9

Батьки мають зареєструвати дитину в паспортному столі за місцем свого проживання.

Якщо Ви небайдужі до долі дітей, які обділені батьківською ласкою та теплом, і у Вас є можливість і бажання взяти на виховання хоча б одну дитину, – зробіть це! Подаруйте щастя на землі хоча б одній маленькій людині, яка чекає на Вас!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних