A A A K K K
для людей із порушенням зору
Виконавчий комітет
Полонської міської ради територіальної громади
Хмельницька область, Шепетівський район
Офіційний сайт
40220859@mail.gov.ua
тел: 2-01-40; 0979110328

З 1 жовтня змінюється система, за якою пацієнтів забезпечують інсулінами

Дата: 23.09.2021 14:52
Кількість переглядів: 252

Програму реімбурсації лікарських засобів для лікування в амбулаторних умовах цукрового та нецукрового діабету (інсуліни та десмопресин) з 1 жовтня адмініструватиме Національна служба здоров’я України.

З квітня 2016 року фінансування програми відшкодування вартості препаратів інсуліну відбувається за субвенцією з державного бюджету, відповідно до якої кошти надходить в області. Проте за час свого існування цей механізм продемонстрував недосконалість, адже досить часто розмір субвенції не забезпечував 100% потреби інсулінів. Через це пацієнти, які потребують інсулінотерапії, змушені були приймати менші дози препаратів інсуліну, ніж їм було призначено, або пропускати їх, що вкрай негативно впливало на їхній стан здоров’я та якість життя.

Відтепер єдиним платником за програмою стане Національна служба здоров’я. Саме вона відшкодовуватиме аптекам вартість інсуліну та десмопресину. Усі учасники процесу користуватимуться тими перевагами, які надає єдиний платник НСЗУ, як це зараз відбувається з програмою «Доступні ліки».

Наразі з 1 жовтня і до кінця року на програму вФото без описуиділено 660 млн грн.

Що потрібно знати пацієнтам
??Держава гарантує пацієнтам з цукровим діабетом доступ до базового лікування інсулінами, і воно є безоплатним.
??Рецепт на препарати інсуліну стає електронним. За е-рецептом пацієнт отримує інсулін або безоплатно, або з невеликою доплатою. Електронний рецепт дійсний на всій території України.
??Щоб пацієнт зміг отримати електронний рецепт з 1 жовтня, ендокринолог має скласти в електронній системі охорони здоров’я індивідуальний план лікування пацієнта, що потребує інсулінотерапії, в якому буде зазначено встановлений діагноз із визначенням типу та дозування інсуліну.
??Далі, відповідно до плану лікування, електронний рецепт зможе виписати не лише ендокринолог, а й сімейний лікар. Для цього пацієнт обов’язково має укласти з ним декларацію.
??Зверніть увагу, що сімейний лікар не може змінити призначення ендокринолога, тому при закінченні кількості інсуліну за планом лікування сімейний лікар направляє пацієнта до ендокринолога для коригування або створення нового.

Аби забезпечити реімбурсацію інсулінів, зараз НСЗУ укладає договори з аптечними закладами. Наразі триває прийом заяв, які подають аптечні заклади на укладення договору про реімбурсацію інсулінів та ліків для пацієнтів із нецукровим діабетом. І в НСЗУ повідомляють, що аптечні заклади усіх форм власності виявили зацікавленість у цій співпраці.

Станом на 22 вересня НСЗУ отримала майже 1500 заяв від 612 закладів – юридичних осіб. Відстежити динаміку подання аптечними закладами заяв про укладення договору про реімбурсацію з НСЗУ можна тут https://nszu.gov.ua/e-data/dashboard/reimb-apply.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь