A A A K K K
для людей із порушенням зору
Виконавчий комітет
Полонської міської ради територіальної громади
Хмельницька область, Шепетівський район
Офіційний сайт
40220859@mail.gov.ua
тел: 2-01-40; 0979110328

Проведено позачергове засідання комісії ТЕБ та НС

Дата: 27.05.2021 11:35
Кількість переглядів: 990

25  травня перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін провів позачергове засідання комісії з питань ТЕБ і НС облдержадміністрації. До участі у засіданні долучилися голови РДА, голови територіальних громад, члени обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, керівники окремих відомств, установ області та запрошені.

На засіданні розглянули два важливих питання: про заходи центральних та місцевих органів виконавчої влади щодо забезпечення готовності до реагування на можливі надзвичайні ситуації в умовах ускладнення воєнно-політичної обстановки та про стан виконання заходів щодо забезпечення протипожежного захисту нового урожаю.

Фото без опису

Як зазначив Сергій Тюрін, розпочинаючи обговорення першого питання порядку денного, в зв’язку з різким погіршенням військово-політичної обстановки у відносинах з Російською Федерацією, зосередженням на спільних кордонах значних угрупувань російських військ, систематичними збройними провокаціями з боку незаконних збройних формувань ДНР/ЛНР, необхідно в стислі терміни  провести в області уточнення планів цивільного захисту на особливий період, коригування заходів щодо приведення у вищі ступені готовності до дій за призначенням органів управління та сил цивільного захисту функціональних і територіальних підсистем єдиної державної системи цивільного захисту, провести з ними штабні тренування щодо дій в умовах особливого періоду.

Фото без опису

Про основні напрямки, на яких необхідно в першу чергу сконцентрувати увагу задля забезпечення ефективної роботи системи цивільного захисту та належного реагування на надзвичайні ситуації будь-якого характеру, що можуть виникнути в області, доповів Володимир Панасюк, начальник управління з питань цивільного захисту населення ОДА. Особливу увагу посадовець звернув на заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування об’єктів життєзабезпечення населення, готовність захисних споруд цивільного захисту та інших споруд, призначених для укриття населення (персоналу, працівників), наявність резервів матеріалів, обладнання, інструменту та медичних засобів, техніки та обладнання, що будуть задіяні до проведення відповідної роботи, формування персонального складу осіб, що будуть обслуговувати фонду захисних споруд, актуалізацію планів евакуації, перевірку готовності мережі спостережень щодо оцінки радіаційної та хімічної обстановки в разі загрози виникнення та виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних із викидом радіоактивних та небезпечних хімічних речовин, у мирний час та в особливий період та забезпечення засобами радіаційного та хімічного захисту, тощо.

Фото без опису

Про стан виконання заходів щодо забезпечення протипожежного захисту нового урожаю доповів начальник управління аналітичного забезпечення та обліку Департаменту розвитку промисловості та агропромислового комплексу ОДА Вадим Конончук. За його словами, з встановленням сухої та теплої погоди підвищується ризик виникнення пожеж у природних екосистемах, в лісових масивах, на торфовищах і особливо на сільгоспугіддях.

Особливо небезпечним є розведення багать, випалювання трави в безпосередній близькості від сільгоспугідь, адже це може привести до загибелі урожаю нового року. На об’єктах агропромислового комплексу, зокрема у минулому році, на території області зареєстровано:
– 5 пожеж на об’єктах сільськогосподарського виробництва,
– 2 випадки горіння хліба на корені,
– 8 випадків горіння стерні та післяжнивних залишків
– 9 випадків горіння сільськогосподарської техніки.

Вже у поточному році зареєстровано 1 пожежу зерносушки елеватора ПрАТ «Закупнянське ХПП» в смт. Закупне, Чемеровецького району. Завдані матеріальні збитки склали понад 1 мільйон гривень.

Фото без опису
Більш детально про заходи, що приймаються в області по недопущенню виникнення пожеж сільгоспугідь доповів перший заступник начальника Головного управління ДСНС України в області Дмитро Бондар.

Станом на 24.05.2021 року на території області виникла 1 надзвичайна ситуація та зареєстровано 614 пожеж (проти 829 за аналогічний період минулого року (-25,9%), на пожежах загинуло 33 особи (проти 28 за аналогічний період минулого року (+17,9) та травмовано 17 осіб (проти 15 за аналогічний період минулого року (+13,3). Працівниками пожежно-рятувальних підрозділів області у поточному році на пожежах врятовано 9 осіб.

Завдяки спільній співпраці, проведеними профілактичними відпрацюваннями та робочими зустрічами з керівниками сільськогосподарських підприємств, вжитим адміністративним санкціями, а також проведеній інформаційно-роз’яснювальній роботі у 2020 році вдалося зменшити кількість пожеж стерні та післяжнивних залишків. Проте, у 2020 році мали місце факти спалювання стерні та післяжнивних залишків на своїх сільгоспугіддях ТОВ «СГП» «Агропромтехніка», ТОВ «Хмельницьк-млин», ТОВ ВКФ «Агро-Еко XXI», ПП «Україна-Агро- 2С» та СВК «ЛЕТАВА».

Разом з цим, турбує стан забезпечення протипожежного захисту місць зберігання та переробки зерна, зокрема хлібоприймальних підприємств. Основними недоліками у протипожежному захисті даних підприємств є відсутність та непрацездатність систем пожежної сигналізації, не проводиться вогнезахисне обробляння дерев’яних конструкцій будівель та споруд, об’єкти не обладнані пристроями блискавкозахисту, недостатньо забезпечені первинними засобами пожежогасіння та зовнішнім протипожежним водопостачанням.

Так, з метою попередження виникнення пожеж хліба впродовж жнивної кампанії 2021 року, Головним управлінням ДСНС України у Хмельницькій області організовано проведення ряду профілактичних заходів. Зокрема, спільно з Департаментом розвитку промисловості та агропромислового комплексу ОДА буде розроблено та затверджено Робочий план протипожежного захисту місць збирання, переробки та зберігання врожаю 2021 року. Також, відповідні плани будуть розроблені та погоджені районними підрозділами області.

Відповідно до затвердженого плану, Головним управлінням проводяться планові перевірки об’єктів аграрного комплексу. Так, з початку 2021 року Головним управлінням проведено 51 планову перевірку, за результатами яких виявлено 1530 порушень вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки.

Протягом 2020 та 2021 років Головним управлінням направлено 14 (у 2020 році 11 позовів та у 2021 році 3 позови) адміністративних позовів щодо застосування заходів реагування у вигляді повного зупинення роботи сільськогосподарських підприємства. Для відпрацювання планів реагування при виникненні пожеж і надзвичайних ситуацій, порядку взаємодій аварійних служб та дій персоналу сільськогосподарських об’єктів, підрозділами Головного управління проводяться тактико-спеціальні навчання щодо ліквідацій умовної пожежі на хлібоприймальних підприємствах.

Однією із систем реагування на пожежі та надзвичайні ситуації, окрім підрозділів ДСНС України, є підрозділи місцевої та добровільної пожежної охорони. На виконання розпорядження першого заступника голови облдержадміністрації протягом червня поточного року Головним управлінням спільно з органами місцевого самоврядування буде проведено огляди пожежно- рятувальних підрозділів місцевої пожежної охорони щодо їх готовності до виконання дій за призначенням. Враховуючи зазначене, балансоутримувачам підрозділів місцевої та добровільної пожежної охорони необхідно вжити всіх необхідних заходів щодо належного матеріально-технічного забезпечення та цілодобового чергування протягом літнього пожежонебезпечного періоду.

Окрім того, районним державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування необхідно забезпечити створення та функціонування оперативних штабів та оперативних (мобільних) груп для безперебійного керівництва роботами при виникненні пожеж у природніх екосистемах.

На виконання Плану основних заходів цивільного захисту на 2021 рік, з метою мінімізації можливих негативних наслідків надзвичайних ситуацій та запобігання виникнення пожеж врожаю і сільськогосподарської техніки під час підготовки до збирання зернових культур, працівниками Головного управління будуть проводитися спільні рейди щодо виявлення порушників правил пожежної безпеки.

Крім цього, розширено повноваження ДСНС щодо складання протоколів про адміністративні правопорушення за статтями 77 та 77-1 КУпАП, що встановлюють відповідальність за порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання рослинності або її залишків. Так, з початку року посадовими особами Головного управління за самовільне випалювання рослинності або її залишків притягнуто до адміністративної відповідальності 26 осіб (з та 19 протоколів за cm. 77-1 КУпАП та 7 протоколів за cm. 77 КУпАП).

Детальніше з протоколом засідання можна ознайомитися тут

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь