A A A K K K
для людей із порушенням зору
Виконавчий комітет
Полонської міської ради територіальної громади
Хмельницька область, Шепетівський район
Офіційний сайт
40220859@mail.gov.ua
тел: 2-01-40; 0979110328

«Фінансове забезпечення територіальних громад: законодавчі ініціативи по ПДФО» - Хмельницьке РВ АМУ провело онлайн практикум для фінансистів громад

Дата: 27.05.2021 08:11
Кількість переглядів: 705

Сьогодні Хмельницьке регіональне відділення Асоціації міст України провело онлайн-практикум із застосування законодавства на тему: «Фінансове забезпечення територіальних громад: законодавчі ініціативи по ПДФО».

Захід реалізовано у рамках проекту ПУЛЬС (розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні) за фінансової підтримки USAID.

Модераторами заходу стали Юрій Гриневич, консультант з питань бюджету проекту ПУЛЬС при Хмельницькому регіональному відділенні АМУ і Сергій Ямчук, начальник фінансового управління Хмельницької міської ради.

Фото без опису

Під час вітального слова тимчасово виконуюча обов’язки виконавчого директора Хмельницького регіонального відділення АМУ Тетяна Крупа підкреслила, що Асоціація міст України активно працює над зміцненням фінансової спроможності громад та наголосила: «Фінансове забезпечення – це надзвичайно важлива частина роботи громад. АМУ лобіює важливі законодавчі ініціативи, що стосуються нарощування бюджетної бази ОМС на рівні Кабміну та Верховної Ради. Зараз на розгляді комітетів ВР перебуває багато законопроектів, що стосуються збільшення відсотка ПДФО для місцевих бюджетів, його сплаті за місцем здійснення діяльності та тих, що стосуються акцизного податку на тютюн та багато інших. Ми активно працюємо із народними депутатами та сподіваємось, що отримаємо їх підтримку для зміцнення фінансового ресурсу громад».

 

Модератори підняли ряд важливих для органів місцевого самоврядування питань. Зокрема:

- Законопроєкти , які удосконалюють механізм сплати ПДФО і є найбільш прийнятними для органів місцевого самоврядування.

- Наповнення дохідної частини бюджетів органів місцевого самоврядування та як наслідок посилення фінансової спроможності територіальних громад.

- Збільшення обсягу делегованих повноважень з державного рівня на місцевий та зменшенням обсягу дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків.

- Актуальні питання бюджетів територіальних громад та місцевих фінансів області, напрями співпраці органів місцевого самоврядування з органами державної влади.

 

Юрій Гриневич розповів фахівцям органів місцевого самоврядування про розроблені Асоціацією міст України спільно з групою народних депутатів законопроекти, що пропонують збільшити частку зарахування ПДФО до бюджетів громад із 60 до 65 відсотків Законопроєкти №5066 та №5066-1– це збільшення відсотку зарахування ПДФО для місцевого самоврядування на 5%. Також наголосив, що на розгляді у Комітеті Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики знаходяться законопроєкти №5244, №5244-1, №5244-2, №5244-3 та №5364.

Законопроєкти №5244-3 та №5364 передбачають забезпечення сплати ПДФО за місцем розміщення виробничих потужностей, а не за місцем реєстрації головного офісу. Ці законопроєкти удосконалюють механізм сплати ПДФО і є найбільш прийнятними для органів місцевого самоврядування: «Законопроєкт №5364, який розроблявся за участі АМУ, окрім унормування поняття «відокремлений підрозділ», також пропонує встановити контроль з боку контролюючих органів за дотриманням платниками вимог податкового законодавства в частині порядку сплати ПДФО до відповідних місцевих бюджетів за їх місцезнаходженням, та запровадити відповідальність для платників за порушення порядку сплати податку до відповідних місцевих бюджетів. Це найприйнятніший для громад варіант».

 

Сергій Ямчук підкреслив, що підтримує такі ініціативи АМУ, адже прийняття відповідних законопроектів дозволило б суттєво зміцнити фінансову базу усіх громад області. Начальник фінансового управління Хмельницької міської ради детальніше зупинився на практичних аспектах роботи фінансових органів громад, а саме, як працювати із дохідною частиною бюджету та посилювати фінансову спроможність громад. Також обговорили болюче питання делегованих державою повноважень і рівень дотацій на них та ряд інших проблемних питань. Сергій Ямчук поділився досвідом Хмельницької міської територіальної громади щодо  наповнення дохідної частини бюджету і розповів про співпрацю із різними органами державної влади, яка допомагає виводити підприємців «із тіні» і, як наслідок, наповнювати казну громади.

 

Повний запис трансляції можна переглянути на сторінці в мережі Фейсбук Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України.

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь