A A A K K K
для людей із порушенням зору
Виконавчий комітет
Полонської міської ради територіальної громади
Хмельницька область, Шепетівський район
Офіційний сайт
40220859@mail.gov.ua
тел: 2-01-40; 0979110328

На засіданні комісії з питань ТЕБ та НС обговорили питання протидії пожежам в екосистемах на території області

Дата: 30.04.2021 14:43
Кількість переглядів: 1128

29 квітня відбулося чергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Провів його перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін. До участі у засіданні також долучилися члени обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, керівники місцевих комісій, керівники окремих відомств, установ області.

На порядок денний виносилося питання про виконання комплексу заходів щодо протидії пожежам на території населених пунктів, розташованих поблизу лісових масивів, а також стан готовності органів місцевого самоврядування й лісокористувачів до протипожежного захисту лісів і сільгоспугідь у пожежонебезпечний період, а саме: наявність протипожежних бар’єрів, систем оповіщення людей на випадок пожеж, наявність та доступність джерел протипожежного водопостачання, техніки та обладнання для ліквідації пожеж.

Фото без опису

Розпочинаючи засідання, перший заступник голови ОДА наголосив, що питання запобігання виникненню пожеж лісів, торфовищ і сільгоспугідь стоїть дуже гостро і потребує прийняття певних рішень, а саме головне їх реалізацію, щоб не допустити пожеж лісового фонду, торфовищ і сільгоспугідь та попередити загибель та травмування людей.

Посадовець повідомив, що протягом минулого року на території Хмельницької області виникло 490 пожеж в екосистемах на площі понад 700 га, з них 15 пожеж торфу. До гасіння пожеж залучалось понад 700 одиниць техніки ДСНС та 2000 чоловік особового складу. Внаслідок пожеж було знищено і пошкоджено 30 будівель, а збитки від пожеж в екосистемах склали понад 20 млн. грн.  Відтак, додав він, протягом квітня поточного року працівниками Головного управління ДСНС України в області було проведено перевірку підготовки органів місцевого самоврядування та лісокористувачів до пожежонебезпечного періоду та виконання завдання, які були поставлені Державною та регіональною комісією з питань ТЕБ та НС.

Фото без опису

По результатам проведеної перевірки більш детально доповів перший заступник начальника ГУ ДСНС України в області Дмитро Бондар. Так, за результатами проведених оглядів готовності лісокористувачів до пожежонебезпечного періоду 2021 року встановлено, що структурні підрозділи Управління лісового та мисливського господарства не укомплектовані протипожежним обладнанням згідно норм забезпечення та потребують доукомплектування відповідною технікою та пожежним інвентарем. На території державних лісових господарств знаходиться 69 пожежних водойм, проте тривалий час залишається невирішеним питання облаштування під’їздів та влаштування пірсів для забору води до 23 водойм (33,3%), які не пристосовані для забору води пожежною технікою. Також слід зазначити, що мінералізовані смуги, які влаштовуються в лісах не відповідають вимогам Правил пожежної безпеки в лісах Україні (2,8 м. завширшки).

Результати перевірки окремих територіальних громад показали, що не усі мають розроблені Плани дій щодо запобігання виникненню пожеж у природних екосистемах, не визначено перелік інженерної техніки, що можливо використовувати для облаштування протипожежних бар’єрів (мінералізованих смуг, протипожежних канав та каналів з водою), не створено оперативний штаб з координації дій місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій щодо протидії пожежам в екосистемах і оперативного реагування на них, не складено схеми місць залягання торфу, не розроблено порядок взаємодії з підприємствами, установами та організаціями та порядок і регламент зв’язку, інформування, оповіщення населення для оперативного реагування у разі виникнення пожеж у природних екосистемах, тощо.

Також працівниками Головного управління здійснено огляди протипожежного захисту 24 населених пунктів, що розташовані в лісових масивах (Білогірська, Ізяславська, Плужненська, Понінківська, Судилківська, Михайлюцька, Улашанівська, Крупецька тертиоріальні громади), в яких проживають понад 4 тис. чоловік. В ході перевірки зазначених населених пунктів встановлено, що не в повній мірі влаштовано захисні протипожежні бар’єри навколо сіл, потребують оновлення мінералізовані смуги, не обладнано пристроями для подавання звукових сигналів з метою оповіщення людей на випадок пожежі, тощо.

Дмитро Бондар вкотре наголосив, що проведення планових профілактичних заходів, оперативне виявлення і ліквідація лісових пожеж на території лісового фонду покладено безпосередньо на лісогосподарські підприємства. Крім того, забезпечення пожежної безпеки в лісовому фонді є складовою частиною службових обов’язків посадових осіб лісокористувачів усіх рівнів, а загальне керівництво гасінням лісової пожежі покладається виключно на керівника лісогосподарського підприємства.

За результатами засідання обласна комісія з ТЕБ і НС прийняла рішення, спрямовані на вжиття додаткових заходів щодо протидії пожежам у природних екосистемах на території області.

Детальніше з протоколом засідання можна ознайомитися тут

Фото без опису Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь