A A A K K K
для людей із порушенням зору
Виконавчий комітет
Полонської міської ради територіальної громади
Хмельницька область, Шепетівський район
Офіційний сайт
40220859@mail.gov.ua
тел: 2-01-40; 0979110328

Щодо служби у військовому резерві

Дата: 09.02.2021 13:38
Кількість переглядів: 1105

ЩО ТАКЕ СЛУЖБА В РЕЗЕРВІ?

Службу у військовому резерві в Збройних Силах України впроваджено з 2006 року.

В МИРНИЙ ЧАС громадяни України у добровільному порядку укладали контракт з командирами військових частин на проходження служби в резерві, проходили підготовку на зборах у складі штатних підрозділів під час активних практичних навчань, тренувань.

З початку кризової ситуації резервісти були завчасно викликані до бойових військових частин на навчальні збори, з наступним їх призовом під час мобілізації, та направлені у складі своїх штатних підрозділів у райони бойового призначення.

За оцінками командирів саме такі добровольці ставали основою підрозділів, швидко опановували військову техніку.

В ОСОБЛИВИЙ ПЕРІОД до військового оперативного резерву в обов’язковому порядку зараховуються військовослужбовці, які звільнені з військової служби за призовом під час мобілізації, строкової служби, військової служби за контрактом, які за своїми професійно-психологічними характеристиками придатні до служби у військовому резерві. Це дозволяє не допустити втрати для Збройних Сил підготовлених військовослужбовців, які звільняються з військової служби і брали безпосередню участь у бойових діях, зберегти накопичений бойовий потенціал підрозділів, після їх звільнення. 

Резервістами військового оперативного резерву в першу чергу здійснюється комплектування військових частин (установ), які входять до бойового складу. Резервісти призначаються на свої або ж вищі посади, переважно в тих частинах, підрозділах, де вони проходили службу.

В останні два роки в Збройних Силах України  впроваджено систему щорічної підготовки резервістів в складі бойових бригад, за якою вже підготовлено понад 30 тис. резервістів. Особливістю навчальних зборів резервістів є те, що вони проводяться в складі бойових бригад лише під час активних практичних дій в ході їх бойового злагодження, з залученням на доукомплектування кожної бригади 500 – 1 000 резервістів.

Призов резервістів військового оперативного резерву на військову службу здійснюється з оголошенням загальної мобілізації або за окремим рішенням Президента України в ході часткової мобілізації. Час на прибуття резервіста до військової частини (підрозділу) з моменту його оповіщення визначається – одна доба. Це дозволить у випадку  відкритої агресії противника сформувати підрозділи з вже підготовлених, маючих бойовий досвід,  військовослужбовців. Військові частини, за рахунок доукомплектування резервістами, будуть готові у стислі терміни до виконання завдань без додаткового проведення бойового злагодження.

Ще одним із пріоритетних напрямів розвитку служби в резерві стало комплектування резервістами організаційного ядра військових частин територіальної оборони військових комісаріатів (на сьогодні укладено більше 2 000 контрактів на проходження служби у військовому резерві) з метою створення нової системи територіальної оборони держави, переважно за рахунок добровольців. Крім участі у навчальних зборах, резервісти територіальної оборони здійснюють підготовку у добровільному безоплатному порядку, в тому числі у вихідні дні, вечірні часи.

Призначеннядо військового оперативного резерву не є перепоною щодо залучення резервістів до проходження військової служби за контрактом. Навпаки, Генеральний штаб розглядає цю категорію військовослужбовців, як пріоритетну для укладання з ними контрактів та комплектування ними військових частин, установ Збройних Сил України.

ЯК СТАТИ РЕЗЕРВІСТОМ?

Починаючи з 2017 року резервістам оперативного резерву пропонується укладати за спрощеним порядком контракти на подальше проходження служби в резерві з командиром бойової бригади, до якої він зарахований.

Крім цього, укласти контракт на проходження служби в резерві може кожен громадянин України, віком від 18 до 60 років, не залежно від статі. Для чоловіків та жінок, які не мають досвіду військової служби, пропонується спочатку укласти контракт в територіальної обороні, де пройти загальновійськову підготовку. В подальшому ви можете бути залучені на навчальні збори резервістів до бойової бригади з послідуючим укладанням відповідного контракту.

ПЕРЕВАГИ РЕЗЕРВІСТА, якій уклав контракт на проходження служби в резерві

Резервіст, якій уклав контракт на проходження служби в резерві, може бути призваний на навчальні збори, за мобілізацією лише до своєї частини, на свою посаду.

Резервістам, які уклали контракт, надається переважне право отримати вищестоящу посаду, чергові військові звання.

З питань укладання контракту на службу в резерві Ви можете звернутися донайближчого військкомату або до командування військової частини, якщо Ви вже резервіст оперативного резерву.

Вивчення кандидатів у резервісти здійснюється шляхом:

вивчення особистих якостей, установлення рівня їх освіти та професійної придатності;

організації медичного огляду;

перевірки фізичної підготовки;

проведення заходів професійно-психологічного тестування та відбору.

Резервіст проходить службу у військовому резерві на підставі контракту, який укладає з державою в особі командира військової частини.

Перший контракт з резервістами укладається строком на 3-5 років.

Після закінчення строку дії першого контракту строк служби у військовому резерві може бути щоразу продовжений на 3-5 років до досягнення громадянином граничного віку перебування у військовому резерві.

У разі виникнення непередбачуваної ситуації (необґрунтованої відмови в укладанні контракту тощо) ми готові надати термінову дієву підтримку за тел. – 044-454-43-34.

ЯКІ ПРИВІЛЕЇ ДЛЯ РЕЗЕРВІСТІВ?

Обладнання та екіпіровка резервістів

Військова форма одягу, предмети особистої екіпіровки резервістів аналогічні передбаченим для військовослужбовців.

Підготовка резервістів

Резервіст проходить підготовку у своєму підрозділі на посаді згідно з контрактом та залучається до участі в усіх найбільш значущих заходах бойової підготовки (бойові стрільби, тактичні навчання і т. ін.).

Фінансове забезпечення

Резервістам щорічно виплачується грошова винагорода у відповідності із військовим званням за результатами виконання програми підготовки. Також резервістам відшкодовують компенсацію за проїзд до місця проходження зборів та у зворотному напрямку і здійснюють виплату добових (відповідно до військових звань).

Під час проходження служби резервісту гарантується відповідні соціальні гарантії, можливість кар’єрного зростання по службі і отримання чергових військових звань. Законом України “Про військовий обов’язок і військову службу”, впорядковано грошові виплати резервістам за період виконання служби у військовому резерві (із розрахунку до двох мінімальних прожиткових мінімумів на місяць).

Служба в резерві це майже єдина можливість одночасно будувати цивільну та військову кар’єру.

Резервісту гарантується

Збереження робочого місця на весь період виконання обов’язків служби у військовому резерві.

Ми розуміємо, що для збереження в Збройних Силах максимальної кількості підготовлених резервістів необхідно збільшити привабливість служби. Генеральним штабом Збройних Сил України вже підготовлено законопроект, який передбачає забезпечення резервістів соціальним пакетом, аналогічним тому, який мають військовослужбовці за контрактом, у тому числі: грошове забезпечення на рівні військовослужбовців за прослужені дні, безкоштовне медичне забезпечення резервістів у військово-медичних установах, пільгове отримання ними вищої освіти, врахування служби в резерві при обчисленні пенсії тощо.

Крім цього, громадяни, які проходять службу у військовому резерві, не підлягають призову на строкову військову службу.

У разі Вашої зацікавленості службою у військовому резерві ми готові надати необхідну інформацію із вищезгаданого питання за тел. – (044) 454-43-34.

З питань проходження служби Ви можете звернутися до найближчого військкомату (ТЦК та СП) або до командування військової частини, якщо Ви вже резервіст оперативного резерву.

Якщо Ви справжній патріот, бажаєте завжди бути готовим до захисту Батьківщини і шукаєте адреналіну, екстриму та нових вражень, варто зважити: можливо служба у резерві українського війська саме для Вас?


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь