A A A K K K
для людей із порушенням зору
Виконавчий комітет
Полонської міської ради територіальної громади
Хмельницька область, Шепетівський район
Офіційний сайт
40220859@mail.gov.ua
тел: 2-01-40; 0979110328

Чи повинен покупець квартири сплачувати борги попередніх власників?

Дата: 05.02.2021 14:18
Кількість переглядів: 400

Тема укладення договорів купівлі-продажу майна завжди була актуальною для населення. Про нюанси, на які варто звертати увагу покупцям квартири аби не потрапити у пастку.

Досить поширеною є ситуація, коли підприємства, які надають комунальні послуги:

змушують нових власників нерухомості погашати борги «за попередніх власників»;

включають цю заборгованість до особового рахунку нових власників;

відмовляються укладати з власниками нові договори про надання житлово-комунальних послуг.

Увага! Пунктом 1 частини першої статті 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (далі − Закон) передбачене право споживача одержувати вчасно та належної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством і умовами укладених договорів. Водночас відповідно до пункту 5 частини другої статті 7 Закону індивідуальний споживач зобов’язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами. 

Статтею 14 Цивільного кодексу України цивільні обов’язки виконуються у межах, встановлених договором або актом цивільного законодавства. Особа не може бути примушена до дій, вчинення яких не є обов’язковим для неї.

Отже, згідно із зазначеними нормами, споживачі зобов’язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Новий власник майна не зобов’язаний повертати борги попереднього власника, якщо суд установить, що він не брав на себе обов’язку з їх сплати.

Відповідно до частини третьої статті 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» у разі відчуження квартири чи нежитлового приміщення передбачено набуття новим власником усіх обов’язків попереднього власника, як співвласника.

Увага! Зазначена норма регулює обов’язки співвласників багатоквартирного будинку, а не обов’язок щодо сплати житлово-комунальних послуг!

До обов’язків співвласників багатоквартирного будинку, зокрема відносяться забезпечення:

належного утримання та належного санітарного, протипожежного і технічного стану спільного майна багатоквартирного будинку;

технічного обслуговування та у разі необхідності проведення поточного і капітального ремонту спільного майна багатоквартирного будинку тощо.

Тобто, вищевикладене дає можливість дійти до висновку, що у цьому випадку йдеться про перехід обов’язків від попереднього власника до нового саме як співвласника багатоквартирного будинку, а не боргів попереднього власника з оплати за житлово-комунальних послуг.

Отже, законодавством не передбачено обов’язку покупця квартири сплачувати борги попередніх власників (наймачів) квартири за отримані ними раніше житлово-комунальні послуги, якщо це прямо не передбачено договором купівлі-продажу.

Якщо новому власнику в його особовий рахунок включили борги попередніх власників або якщо з ним відмовляються укладати новий договір про надання житлово-комунальних послуг, потрібно:

звернутись листом до відповідних підприємств, що надають житлово-комунальні послуги з проханням укласти договір про надання житлово-комунальних послуг;

у випадку відмови – звернутися до суду з позовною заявою про зобов’язання укласти договір про надання відповідної житлово-комунальної послуги або про зобов’язання виключити з обліку по особовому рахунку заборгованість попередніх власників квартири.

Увага! При укладанні договору купівлі-продажу нерухомого майна ви маєте право вимагати від продавця нерухомості довідку про відсутність боргів за житлово-комунальні послуги.

Довідково! 1 вересня 2020 року Верховний Суд прийняв постанову у справі № 686/6276/19 за позовом нової власниці квартири до комунального підприємства «Управляюча муніципальна компанія» «Центральна» Хмельницької міської ради про зобов’язання виключити з обліку по її особовому рахунку заборгованість попередніх власників квартири за період до 03 серпня 2018 року. Дану постанову можна переглянути з посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/91366709


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь