A A A K K K
для людей із порушенням зору
Виконавчий комітет
Полонської міської ради територіальної громади
Хмельницька область, Шепетівський район
Офіційний сайт
40220859@mail.gov.ua
тел: 2-01-40; 0979110328

ГУ Пенсійного фонду в Хмельницькій області інформує

Дата: 29.07.2020 11:22
Кількість переглядів: 672

У головному управлінні Пенсійного фонду в Хмельницькій області підготували відповіді на найпоширеніші запитання щодо пенсійного забезпечення мешканців області з 1 квітня 2020 року.

Чи вплинуло збільшення величини прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб на розміри пенсій учасників ліквідації наслідків  Чорнобильської катастрофи?

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.11.2011р. №1210 “Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (із змінами) для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з роботами по ліквідації Чорнобильської катастрофи, встановлені гарантовані пенсійні виплати, розмір яких обчислюється у відсотках від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

З 1 липня 2020 року пенсії ліквідаторів, обчислені в розмірі відшкодування фактичних збитків, з урахуванням всіх підвищень і доплат, не повинні бути нижчими  для  осіб з інвалідністю І групи – 285 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, або це 4879,20 грн. (+210,90 грн.);   ІІ групи  –  255 %, або це 4365,60 грн. ( + 188,70 грн.);   ІІІ групи – 225 %, або це 3852,00 грн. (+ 166,50 грн.).

До пенсій учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС призначається додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, в розмірах, визначених постановою Кабінету Міністрів України від  23.11.2011 р. №1210 (із змінами). Це підвищення встановлюється в твердих розмірах від 56,94 грн. до 474,50 грн. і при зміні величини прожиткового мінімуму не перераховується.

Не перераховуються також з 1 липня пенсії військовослужбовцям та військовозобов’язаним, які були призвані на військові збори, та брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних випробувань, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження військової служби (військових зборів) і внаслідок цього стали особами з інвалідністю, обчислені з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня поточного року. Фото без опису

 Чи перераховано пенсію шахтарям?

Відповідно до ст.8 Закону України “Про підвищення престижності шахтарської праці” мінімальний розмір пенсії шахтарям, які відпрацювали на підземних роботах не менш як 15 років для чоловіків та 7,5 років для жінок, встановлюється незалежно від місця останньої роботи, у розмірі 80% середньої заробітної плати шахтаря, але не менш як три розміри прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

З врахуванням зазначеного та на виконання Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік” перераховано з врахуванням величини прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, 1712 грн. і мінімальні пенсійні виплати шахтарям.

Мінімальна пенсійна виплата для зазначених пенсіонерів  зросла на 222 грн., або на 4,7%, з 4914 грн. (станом на 30.06.2020 р.) до    5136 грн. (станом на 01.12.2019 р.).

А чи відбулось збільшення розмірів пенсій у зв’язку з втратою годувальника у вдів загиблих (померлих) військовослужбовців?

Згідно Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” мінімальний розмір пенсії в разі втрати годувальника не може бути нижче двох розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на кожного непрацездатного члена сім’ї.

З 1 липня 2020 року з врахуванням нового прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб зазначена мінімальна виплата  зросла на 148 грн. і становить 3424 грн.   (1712 грн. х 2).

Матеріал підготовлено
управлінням застосування пенсійного законодавства
головного управління Пенсійного фонду України
в Хмельницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь