A A A K K K
для людей із порушенням зору
Виконавчий комітет
Полонської міської ради територіальної громади
Хмельницька область, Шепетівський район
Офіційний сайт
40220859@mail.gov.ua
тел: 2-01-40; 0979110328

«Щодо змін, внесених до Положення про Єдиний реєстр довіреностей»

Дата: 24.07.2020 13:42
Кількість переглядів: 3639

В порядку інформування повідомляємо, що наказом Міністерства юстиції України «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства юстиції України» від 20.02.2020 року № 622/5 (набули чинності 06.03.2020) внесено зміни до Положення про Єдиний реєстр довіреностей, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 28 грудня 2006 року №111/5.

Звертаємо увагу, що обов'язковій реєстрації у Єдиному реєстрі підлягають довіреності (у тому числі їх дублікати), посвідчені в нотаріальному порядку, та довіреності, прирівнювані до нотаріально посвідчених, а також відомості про припинення їх дії.

Слід зауважити, що до вищевказаних змін пунктом 2.1 Положення про Єдиний реєстр довіреностей було передбачено, що обов'язковій реєстрації у Єдиному реєстрі підлягали довіреності (у тому числі їх дублікати), посвідчені в нотаріальному порядку, та довіреності на право розпорядження майном, посвідчені посадовими особами виконавчих комітетів сільських, селищних, міських Рад народних депутатів, а також відомості про припинення їх дії. Фото без опису

Відповідно до ч. З ст. 245 Цивільного кодексу України, ч. 2 ст. 40 Закону України «Про нотаріат» до переліку довіреностей, які вважаються прирівнюваними до нотаріально посвідчених, відноситься довіреність особи, яка проживає у населеному пункті, де немає нотаріусів, посвідчена уповноваженою на це посадовою особою органу місцевого самоврядування, крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, довіреностей на управління і розпорядження корпоративними правами та довіреностей на користування і розпорядження транспортними засобами.

Реєстрація довіреностей (їх дублікатів), посвідчених зазначеними посадовими особами, а також відомості про припинення їх дії, здійснюється в Єдиному реєстрі за заявою довірителя про реєстрацію таких довіреностей.

Заява про реєстрацію довіреностей надається реєстратору Єдиного реєстру довіреностей безпосередньо довірителем. У разі неможливості подачі заяви на реєстрацію довіреності безпосередньо довірителем підпис довірителя на такій заяві повинен бути засвідчений підписом та печаткою особи, яка посвідчила довіреність.

Заява про припинення дії довіреності подається довірителем, а також іншими особами, які мають підтверджуючі документи щодо відомостей, передбачених частиною 1 статті 248 Цивільного кодексу України.

Реєстрація довіреностей (їх дублікатів) та відомостей про припинення їх дії здійснюється шляхом унесення реєстратором відповідних відомостей до Єдиного реєстру.

Реєстраторами Єдиного реєстру довіреностей є державні нотаріальні контори, державні нотаріальні архіви, приватні нотаріуси, дипломатичні представництва та консульські установи Україну що мають доступ до Єдиного реєстру через інформаційну мережу Міністерства юстиції України.

Оскільки, уповноважені посадові особи органів місцевого самоврядування не наділені повноваженнями реєстраторів Єдиного реєстру довіреностей, необхідно роз’яснювати громадянам, які оформляють довіреності у сільських населених пунктах, про обов’язковість звернення до нотаріусів, які є реєстраторами Єдиного реєстру довіреностей, із заявою про реєстрацію довіреності та дубліката довіреності (зразок заяви передбачений додатком 1 до Положення про Єдиний реєстр довіреностей) або заявою про реєстрацію припинення дії довіреності (зразок заяви передбачений додатком 2 до Положення про Єдиний реєстр довіреностей).

За реєстрацію однієї довіреності (у тому числі дубліката довіреності) в Єдиному реєстрі довіреностей з видачею про це витягу встановлений тариф у розмірі 34,00 гривень.

Інформація надана Центрально-західним

міжрегіональним управлінням

Міністерства Юстиції (м.Хмельницький)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь