A A A K K K
для людей із порушенням зору
Виконавчий комітет
Полонської міської ради територіальної громади
Хмельницька область, Шепетівський район
Офіційний сайт
40220859@mail.gov.ua
тел: 2-01-40; 0979110328

Булінг як різновид насильства

Дата: 27.01.2020 11:27
Кількість переглядів: 628

22 та 23 січня спеціалістами відділу соціальної роботи з населенням ВК Полонської міської ради ОТГ для студентів ДНЗ «Полонський агропромислового центру професійної освіти» та учнів Полонської гімназії було проведено заходи на тему: «Булінг як різновид насильства» та «Я подолаю булінг».

  
На теперішній час практично в кожній групі та в кожному класі є учні, які стають об’єктами глузувань та знущань. Булінг –достатньо нове поняття в нашому житті, але явище, яке воно визначає, на жаль, у нас добре і давно відоме. У художній формі ця проблема була розкрита в фільмі: «Опудало». Що ж це за явище таке, де дитина стає «білою вороною» та «цапом-відбувайлом», а сьогодні –жертвою булінгу?

Булінг (від англ. Bully-хуліган, задирака, насильник) визначається як утиск, дискримінація, цькування. Вчені визначають шкільний булінг як тривалий процес свідомо жорстокого ставлення з боку однієї дитини або групи дітей до іншої дитини або групи інших дітей.

Фізичний булінг – штовхання, підніжки, зачіпання, бійки, стусани, ляпаси, мацання або примушування до торкання інтимних частин тіла інших, побиття або нанесення тілесних ушкоджень тощо.

Психологічний булінг-принизливі погляди, прізвиська, жарти, жести, образливі рухи тіла, міміки, поширення образливих чуток, бойкотування, ігнорування, погрози, підглядування, переслідування, залякування, плювання на інших, шантаж тощо.

Кібербулінг- пересилка неоднозначних  фото, обзивання по телефону, знімання на відео бійок чи інших принижень, знімання в переодягальнях і викладання відео в мережу Інтернет чи поширення серед дітей, цькування чи переслідування через соціальні мережі тощо.

Економічний булінг- крадіжки, пошкодження, ховання чи знищення одягу чи інших особистих речей, вимагання грошей тощо.

Як допомогти дитині - жертві булінгу?

Варто пам’ятати, що важливим аспектом для дитини, яка страждає від цькування у школі, є достатня любов, підтримка, здорові відносини у сім’ї, а також наявність активного соціального життя поза школою - участь у гуртках, наявність друзів  із схожими інтересами. Разом з тим, відповідно до  Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)" від 18.12.2018 року передбачається адміністративна відповідальність за вчинення булінгу.

Відділ соціальної роботи з населенням

 ВК Полонської міської ради ОТГ



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь