A A A K K K
для людей із порушенням зору
Виконавчий комітет
Полонської міської ради територіальної громади
Хмельницька область, Шепетівський район
Офіційний сайт
40220859@mail.gov.ua
тел: 2-01-40; 0979110328

Щодо спалаху сальмонельозу

Дата: 10.04.2024 13:18
Кількість переглядів: 45

На Хмельниччині зафіксовано спалах сальмонельозної інфекції. Усі хворі відвідували заклад громадського харчування міста Хмельницький. Всього постраждало 15 осіб, у т.ч. 11 хворих знаходились на стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні.

Епідеміологічним розслідуванням проведеним фахівцями ДУ «Хмельницький ЦКПХ МОЗ» було встановлено, що причиною спалаху сальмонельозу послужили грубі порушення технології приготування готових страв, санітарно протиепідемічного та дезінфекційного режиму в закладі громадського харчування. Було встановлено джерело збудника сальмонельозу та чинники передачі інфекції.

Так, при бактеріологічному обстеженні персоналу закладу, лабораторному дослідженні залишків страв, залишків продуктів та змивів з об’єктів навколишнього середовища закладу було виділено збудника сальмонельозу. Також встановлено бактеріальне забруднення питної води, що використовувалась для технологічних потреб.

За 2 місяці 2024 року в Хмельницькій області зареєстровано 22 випадки сальмонельозу, інтенсивний показник становить 1,8 на 100 тис. населення та є вдвічі вищим за український показник - 0,9 на 100 тис. населення. Область займає друге місце в країні по захворюваності на сальмонельоз.

В порівнянні з попереднім роком збільшилась кількість сімейних вогнищ. Сформовано 2 сімейних осередки з трьома випадками, які виникли одночасно (Городоцька міська громада), в 2023 році - 1 сімейне вогнище з двома випадками (Красилівська міська громада).

Серед осіб з числа декретованого контингенту зареєстровано 1 випадок сальмонельозу у молодшої медичної сестри Виноградівського психо-неврологічного інтернату Ярмолинецької селищної громади та 1 випадок сальмонельозу у школяра ліцею №4 Хмельницької міської громади.

В Полонській міській громаді в поточному році зареєстровано шість випадків гострої кишкової інфекції проти чотирьох за аналогічний період року два випадки серед учнів Полонського ліцею №1. Захворювання на сальмонель не реєструвались.

На підставі вищевикладеного та з метою забезпечення санітарного і епідемічного благополуччя населення просимо Вас, в межах повноважень, вжити належних організаційних заходів направлених на профілактику та зниження рівня інфекційних хвороб у відповідності до вимог ст.ст.5,10,11 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000р № 1645-ІП».

 Активізація проведення санітарно-освітньої роботи серед населення з питань

профілактики інфекційних захворювань актуальних в літній період, використовуючи всі форми і засоби масової інформації;

 Дотримання підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності та громадянами на території громади санітарно-гігієнічних та санітарно-протиепідемічних правил і норм при здійсненні будь яких видів діяльності;

 Проведення виробничого контролю, у тому числі лабораторних досліджень і випробувань при виробництві, зберіганні, транспортуванні та реалізації харчових продуктів і продовольчої сировини та іншої продукції, при виконанні робіт і наданні послуг;

4 Організація та проведення медичних оглядів і обстежень, гігієнічного навчання та інших заходів, передбачених санітарно-гігієнічними та санітарно-протиепідемічними правилами і нормами.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь