Виконавчий комітет
Полонської міської ради територіальної громади
Хмельницька область, Шепетівський район
Офіційний сайт
40220859@mail.gov.ua
тел: 2-01-40; 0979110328

Як уберегти себе від захворювання на сальмонельоз

Дата: 05.04.2024 13:18
Кількість переглядів: 77

В одній із громад Хмельницької області зафіксовано спалах сальмонельозної інфекції. Усі хворі відвідували заклад громадського харчування міста Хмельницький. Всього постраждало 15 осіб, у т.ч. 11 хворих знаходились на стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні. Епідеміологічним розслідуванням проведеним фахівцями ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ» встановлено, що причиною спалаху послужили грубі порушення технології приготування готових страв, санітарно - гігієничного та дезінфекційного режиму в закладі.

    Сальмонельоз людини все ще є значною загрозою здоров’ю населення в усьому світі та важливою причиною спалахів кишкових інфекцій. Сальмонели одна з чотирьох основних причин діарейних хвороб та належать до того ж мікробного сімейства кишкових бактерій, що і збудники черевного тифу і паратифів. Вони досить широко розповсюджені в природі, основним місцем їх знаходження є кишківник тварин і людини.

    Сальмонельоз – це гостре інфекційне захворювання, яке виникає при споживанні продуктів, заражених мікроорганізмами з роду сальмонела.

    Особливе епідеміологічне значення має здатність сальмонел не тільки досить стійко зберігатись, а й розмножуватись в продуктах харчування. Найбільш інтенсивно сальмонели розмножуються при температурі 370С. В м'ясних, молочних продуктах, холодці, бульйоні окремі сальмонели розмножуються в умовах кімнатної температури.

    В процесі кулінарної обробки сальмонели гинуть при 600С через годину, при кип'ятінні – миттєво.

    При оптимальній температурі для розмноження мікробів температурі 20-370С через 4-6 годин незначне зараження продуктів перетворюється на масивне забруднення. Слід підкреслити, що навіть при масивному обсіменінні сальмонелами м'яса, молочних та інших продуктів помітних змін їх кольору, запаху, смаку, консистенції не спостерігається.

    Джерелом інфекції є різні тварини: рогата худоба, свині, вівці, коні, собаки, коти, гризуни (щурі, миші), птиця, особливо водоплавна (качки, гуси). Можливе також зараження від людини – носія сальмонел.

    Механізм передавання інфекції — фекально-оральний. Зараження відбувається аліментарним, водним і побутовим шляхами. Як правило сальмонельоз передається через забруднені продукти харчування. Сальмонели можуть потрапити в продукти не тільки безпосередньо від тварин, але і під час транспортування, фасування, продажу та процесу приготування. Захворювання виникає при вживанні будь-якого продукту, якщо він містить велику кількість сальмонел. Небезпеку становлять м'ясні вироби з фаршу, ліверні ковбаси, холодець, паштети.

    Сальмонельоз має літньо - осінню сезонність, що пов’язано з активацією в цей період механізму передавання бактерій. Захворюваність у містах в 2 рази вища, ніж у селах.

    Інкубаційний період – час від потрапляння в організм людини збудників до появи ознак захворювання – від 2 годин до 3 діб (частіше 6-18 годин). Чим інтенсивніше накопичення сальмонел в продукті, тим коротший інкубаційний період.

    Захворювання починається гостро, з підвищення температури тіла до 38-400С, з'являється головний біль, слабкість, втрата апетиту, біль в суглобах, деколи, хворого морозить. Ці явища нерідко вважають простудою і тому намагаються лікуватися домашніми засобами. Зразу за цим приєднується біль в животі, нудота, блювання, понос (іноді до 10-15 разів на добу). У випорожненнях можуть бути домішки слизу і навіть прожилки крові.

    Після перенесеного захворювання людина може стати бактеріоносієм. Бактеріоносійство іноді триває 5-6 і навіть 8 років. Зараження сальмонелами не завжди веде до розвитку захворювання. Воно може обмежитись безсимптомним носійством. Епідеміологічне значення бактеріоносіїв визначається перш за все можливістю заражувати харчові продукти, особливо якщо вони працюють в закладах громадського харчувння.

    Профілактика сальмонельозу повинна включати широкий комплекс ветеринарних, санітарних та протиепідемічних заходів.

    Існують деякі правила, які необхідно дотримуватися для профілактики будь-яких кишкових інфекцій, в тому числі і сальмонельозу:

  • ретельне миття рук перед вживанням їжі, після відвідування туалету – це найважливіші правила, знайомі з дитинства, але для профілактики сальмонельозу та інших кишкових інфекцій є найдієвішим;
  • сирі продукти тваринного походження в холодильнику слід зберігати окремо від інших продуктів;
  • молоко, м’ясо, птицю, яйця необхідно вживати в їжу тільки після достатньої термічної обробки; качині і гусячі яйця використовувати тільки в тісто;
  • яйця перед використанням для приготування страв необхідно ретельно промити водою;
  • воду слід вживати тільки кип'ячену, особливо якщо вона взята не з водопроводу, а з колодязя або з іншого джерела, який легко може бути забруднений;
  • для готових та сирих продуктів потрібно використовувати окремий посуд, дошки та ніж для нарізування;
  • дотримання правил особистої гігієни працюючими на харчових об'єктах, в дитячих закладах, побуті;
  • Уникайте сумнівних закладів громадського харчування;
  • Не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі.

 

    Дуже важливим є своєчасне розпізнавання захворювання. При появі найменших ознак порушення роботи кишківника, нудоти, навіть без підвищення температури, треба звернутися до лікаря.

    Самолікування абсолютно недопустиме. Багато препаратів, особливо антибіотиків, дають при кишкових інфекціях швидкий ефект. Симптоми зникають, і людина вважає, що вона одужала. Однак, на жаль, це тільки здається. Неправильне лікування призводить до розвитку хронічного захворювання та різних ускладнень, а також зростає небезпека зараження оточуючих.

         Дотримання цих правил допоможе уникнути такого небезпечного інфекційного захворювання як сальмонельоз.

 

Полонське  відділення

ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ України»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних