Виконавчий комітет
Полонської міської ради територіальної громади
Хмельницька область, Шепетівський район
Офіційний сайт
40220859@mail.gov.ua
тел: 2-01-40; 0979110328

Здоров'я завжди на першому місці!

Дата: 19.12.2023 16:40
Кількість переглядів: 101

Епідемічний сезон грипу та ГРВІ триває орієнтовно з вересня-жовтня по березень-квітень кожного року. За даними Центру громадського здоров’я України в Україні із 2 жовтня до 10 грудня 2023 року на ГРВІ перехворіло 1,5 млн людей (4%),що на 39,3% більше показника за аналогічний період сезону 2022–2023 років. Питома вага дітей серед захворілих осіб становить 56,1%.

Серед позитивних результатів лабораторних досліджень домінують віруси SARS-CoV-2 (98,5%), в інших випадках визначено віруси грипу та інших захворювань респіраторної групи (парагрипу, аденовіруси, RS-віруси, риновіруси, бокавіруси, метапневмовіруси)..

За останній тиждень на ГРВІ захворіло 155 539 осіб, із них 84 823 — діти віком до 17 років (54,5%). Інтенсивний показник захворюваності становить 432,2 на 100 000 населення, що на 10,5% менше епідемічного порога, розрахованого для України.

Захворюваність на ГРВІ в Хмельницькій області зросла в 1,5 рази у порівнянні із попереднім тижнем. Захворіло 8349 осіб, інтенсивний показник перевищив пороговий рівень на 5,39%, і це найвищий рівень захворюваності з початку епідсезону. Найбільш інтенсивно захворюваність зросла у віковій групі від 5 до 14років (в 1,6 разів) тобто серед школярів. 

В Полонській та Понінківській громадах показник захворюваності за тиждень складає 465,8 на 100 тисяч населення. Всього захворіло – 197 осіб, із них 133 діти, що становить 67,5%,найбільш вразливою групою є діти віком від 5 – 14 років. 16 хворих госпіталізовано до стаціонару, що становить 8,1%.

Першими клінічними ознаками респіраторної інфекції є різке підвищення температури тіла більше 38°С; головний біль, біль у м’язах, біль у горлі; кашель, нежить, в окремих випадках — блювота і діарея. При перших ознаках захворювання радимо звернутися до лікаря.

Гострі респіраторні вірусні інфекції передаються переважно через контакт із зараженою людиною або зараженими поверхнями. Віруси можуть передаватися повітряно-крапельним шляхом у вигляді невеличких частинок, які можуть бути вдихнуті людиною в результаті кашлю, чхання або розмови хворого. Це особливо актуально в обмежених або закритих приміщеннях.

Також можлива передача вірусів при прямому фізичному контакті з зараженою людиною, наприклад, рукостискання, поцілунки та при контакті із зараженими поверхнями. Віруси можуть жити на поверхнях, таких як дверні ручки, ліжка, рушники та інші предмети. Якщо ви торкаєтеся зараженої поверхні і потім торкаєтеся свого обличчя, особливо очей, носа або рота, інфекція може потрапити в ваш організм.

 Профілактика грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій включає ряд заходів, які допомагають зменшити ризик зараження і поширення вірусів. Ось деякі рекомендації:

Одним з найефективніших способів захисту від грипу є вакцинація. Регулярна вакцинація дозволяє зменшити ризик зараження та тяжкого перебігу інфекції.

Регулярне миття рук: Мийте руки водою та милом протягом щонайменше 20 секунд, особливо після відвідування громадських місць, використання грошей чи контакту з іншими людьми.

Використання антисептиків для рук: Якщо вода і мило не доступні, використовуйте антисептичні засоби для рук з алкоголем.

Уникання контакту з хворими: Уникайте близького контакту з людьми, які мають симптоми грипу чи ГРВІ. Якщо ви самі хворієте, залишайтеся вдома, щоб уникнути передачі інфекції іншим.

 Особиста гігієна: Уникайте торкання обличчя, особливо очей, носа та рота, руками без попереднього миття.

 Етикет кашлю та чхання: Закривайте рот і ніс одноразовим носовим платком чи ліктем при кашлі чи чханні. Викидайте використаний платок в смітник і мийте руки.

Здоровий спосіб життя, включаючи збалансоване харчування, регулярну фізичну активність та достатню кількість сну, сприяє зміцненню імунітету.

Пам'ятай, краще запобігти, ніж лікувати!

Полонське  відділення

ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних