A A A K K K
для людей із порушенням зору
Виконавчий комітет
Полонської міської ради територіальної громади
Хмельницька область, Шепетівський район
Офіційний сайт
40220859@mail.gov.ua
тел: 2-01-40; 0979110328

І ЗНОВУ «АФРИКАНКА»

Дата: 11.09.2023 21:17
Кількість переглядів: 176

Африканська чума свиней, АЧС, хвороба Монтгомері – висококонтагіозна хвороба свиней, що характеризується гарячкою, геморагічним діатезом значними крововиливами, дистрофічно-некротичними змінами у внутрішніх органах, надзвичайно високою смертністю.

    Останніми тижнями досить часто по лінії швидкого реагування приходять пові-домлення про випадки виникнення африканської чуми свиней в різних областях України, в тому числі тих, що межують з Хмельницькою областю, збільшується загроза занесення збудника захворювання на територію області, ОТГ. Небезпечність даної інфекції в тому, що відсутні профілактично-лікувальні засоби, а тому хворі, підозрілі в захворюванні і тварини в вогнищі інфекції умертвляються безкровним методом і спалюються, а після ліквідації захворювання в вогнищі протягом року забороняється утримувати будь-яких тварин, а в загрозливій зоні, радіус якої до 10 кілометрів, на протязі 6 місяців забороняється утримувати свинопоголів’я, після вивезення всіх свиней на м’ясопереробні підприємства з послідуючою переробкою м’яса і сала з підвищеним термічним режимом.

Основні характерні ознаки для даної хвороби:

  • раптове підвищення температури тіла у свиней до 41-42 градусів за Цельсієм, пониження апетиту, в’ялість, хитка хода, посилена спрага, більшу частину часу тварини лежать зарившись в підстилку;
  • ядуха, кашель, слизисті виділення з очей, синюшність шкіри  та червоно-фіоле-тові плями черева, підгрудка, раптова загибель.

Вірус африканської чуми не визиває захворювання в людей, а лише в домашніх і диких свиней, він досить стійкий і життєздатний і може проявити себе:

  • у м’ясі від хворих тварин до 5 місяців, у гною та грунті – до 3-х місяців, у трупах тварин - до 2,5 місяців, у копченостях та солонині – до 1 року, а в замороженому м’ясі та салі  - до 3-х років.

Яким чином запобігти занесенню вірусу АЧС в господарство:

  • утримувати свиней в закритих приміщеннях без контакту з іншими тваринами, особливо дикими, не купляти живих поросят без супровідних ветеринарних документів (ветеринарної довідки, або свідоцтва), не забивати хворих тварин  та не переробляти туші захворівши свиней, згодовувати харчові відходи та кухонні відходи лише після термічної обробки (вірус гине від температури 80 -85 граду-сів протягом 5 хвилин).

В разі будь-якої підозри на захворювання свиней на інфекційні хвороби, негайно повідомляйте фахівців державної ветеринарної медицини району, а в населених пунктах – спеціалістів структурних підрозділів Полонської дільничної лікарні ветеринарної медицини.

Пам’ятайте!  Хворобу вигідніше і дешевше попередити, аніж допустити захворювання та загибель тварин, жодне захворювання не приносить в господарство, дім матеріальної винагороди, морального задоволення, або достатку.

 

Шепетівське районне управління Держпродспоживслужби

   Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь