Як уникнути отруєння грибами?
У Європі з-поміж 2500 різновидів грибів 200 видів є потенційно отруйними, а 80 із них ростуть на території України.
При цьому найнебезпечнішими є гриби, отруєння якими представляє реальну загрозу для життя дитини (гриби, що містять отрути гепатонефротропної дії, наприклад бліда поганка)
Найчастіше вони зустрічаються в лісових регіонах України – Волинській, Івано-Франківській, Рівненській, Тернопільській областях.
Період вегетації грибів в Україні досить тривалий: від травня до листопада, тобто складає майже 6 місяців.
Щорічно ми попереджаємо населення про небезпеку отруєння грибами, наголошуючи про заборону вживання грибів дітям до 12 років.
Полонське відділення ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» нагадує, як уникнути отруєнь грибами.
Необхідно знати та дотримуватись таких профілактичних заходів:
Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
- Ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках.
- Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби.
- За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
- Не куштуйте сирі гриби.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
- Не варто вживати гриби вагітним і матерям, що годують дітей груддю.
Однак необхідно враховувати той факт, що різні методи обробки грибів (маринування, засолка, сушка, теплова кулінарна обробка тощо) в більшості випадків не руйнують їхніх отрут. А отже, нещасні випадки від споживання грибів можуть реєструватися впродовж цілого року, а не лише під час грибного сезону.
Слід пам'ятати, що іноді навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння.
По-перше, це буває у тих випадках, коли збирають та вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання.
Гриби відносяться до швидкопсувних продуктів (містять від 84 до 94% води) тому їх необхідно переробляти в день збору.
Особливо швидко псуються гриби, які зібрані в сиру погоду.
Максимальний строк зберігання грибів не повинен перевищувати 24 год при температурі не вище 10°С. Пов'язано це з тим, що зрілі гриби стають чудовим поживним середовищем для різноманітних мікроорганізмів, зокрема хвороботворних.
Крім того, внаслідок біохімічних реакцій (розпад білків) в грибах утворюються отруйні речовини (птомаїни). Подібний процес відбувається у несвіжому м'ясі або рибі.
По-друге, дослідженнями встановлено, що в деяких видах їстівних грибів (білих, опеньках, лисичках, сироїжках тощо) містяться отруйні нетермостійкі речовини, які при варінні розрізаного м'якуша руйнуються. Ось чому вживання недоварених або таких недосмажених їстівних грибів може викликати розлади діяльності кишково-шлункового тракту.
Також зазначимо, що гриби мають властивості вбирати весь спектр отруйних речовин, як-от ртуть, свинець, цинк, миш’як тощо. Їх вживання іноді закінчується трагічно – грибними отруєннями та навіть смертю.
Найкраща профілактика отруєння грибами – відмовитись від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі і споживати штучно вирощені печериці та гливи, які продаються у магазинах.
Пам’ятайте: пильне ставлення до свого здоров’я та здоров’я Ваших близьких - основа для запобігання отруєння грибами.
Ми бажаємо Вам здоров’я!
Полонське відділення
ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ»