Сальмонельоз - небезпечне інфекційне захворювання
Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, збудником якого є патогенні мікроорганізми — сальмонели. Відомо більше 2200 типів сальмонел, із яких близько 100 – патогенні для людини.
Захворювання характеризується різноманітними клінічними проявами від безсимптомного носійства до тяжких септичних форм. У більшості випадків протікає з ураженням органів травлення (гастроентерити, коліти).
Сальмонели володіють порівняно високим ступенем стійкості до дії різних чинників зовнішнього середовища. У рідкому середовищі при прогріванні до 700С вони гинуть через 5–10 хв., а при кип’ятінні гинуть вмить. У молоці можуть зберігатися при кімнатній температурі до 5 діб. Вони добре зберігаються при низьких температурах. Соління і копчення мають на сальмонели відносно слабку дію, в солоному і копченому м’ясі гинуть через 2,5 — 3 місяці. У воді відкритих водоймищ і питній воді сальмонели живуть 11-120 діб.
Факторами розповсюдження сальмонел, як правило, є продукти тваринного походження. Частіше за все захворювання виникають при споживанні інфікованих м’яса і м’ясних продуктів. Певну роль у розповсюдженні сальмонел відіграють яйця, у т.ч. курячі. Молоко і молочні продукти займають скромніше місце в розповсюдженні сальмонельозів, проте, при їх інфікуванні, вони являються причиною виникнення значних спалахів. Найбільшу небезпеку являють такі продукти і страви, які після приготування не піддаються термічній обробці, і, особливо, якщо вони тривало зберігаються при кімнатній температурі.
Слід пам’ятати, що навіть при інтенсивному розмноженні сальмонел у харчових продуктах, вони не змінюють ні смаку, ні запаху, ні їхнього зовнішнього вигляду. Основний метод діагностики сальмонельозів – бактеріологічний. Носійство збудника сальмонельозної інфекції може зберігатися від декількох місяців до 3-х років і більше. При тісному спілкуванні з хворою людиною або бактеріоносієм і при недотриманні елементарних санітарно-гігієнічних норм можлива передача інфекції контактно-побутовим шляхом. Маленькі діти можуть захворіти навіть при потраплянні в організм невеликої кількості збудника.
Щоб запобігти виникненню сальмонельозу слід неухильно дотримуватися простих правил:
- всі м’ясні страви і яйця треба піддавати довготривалій термічній обробці;
- не можна готувати їжу на багато днів, навіть якщо вона зберігалася в холодильнику;
- молоко та молочні продукти слід вживати тільки після термічної обробки;
- не можна допускати стикання хлібобулочних виробів з немитими овочами та фруктами;
- законом для кожного повинно бути ретельне миття рук з милом перед виготовленням і прийманням їжі.
Дотримання цих правил допоможе уникнути такого небезпечного захворювання як сальмонельоз.
За 6 місяців 2023р. по Полонській ОТГ було зареєстровано 4 випадки сальмонельозу (3 дорослих та 1 дитина). Ймовірним чинником зараження у всіх випадках стали яйця домашньої птиці і яйцепродукти із них (майонез власного виробництва)
Будьте уважними, бережіть себе і своїх близьких!
Полонське відділення
ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ»