Виконавчий комітет
Полонської міської ради територіальної громади
Хмельницька область, Шепетівський район
Офіційний сайт
40220859@mail.gov.ua
тел: 2-01-40; 0979110328

Бідність та нерівні можливості дітей в Україні Аналітичні дані

Дата: 19.10.2021 13:39
Кількість переглядів: 837

Діти частіше за дорослих опиняються в бідності. При цьому бідність - це не лише про нестачу грошей, а й про доступ до можливостей, що нас формують. Діти з малозабезпечених сімей відчувають наслідки бідності все своє життя, оскільки вона впливає на їхній фізичний, соціальний та когнітивний розвиток. Діти в бідних родинах мають менше шансів отримати хорошу освіту, відтак влаштуватися на роботу з гідною оплатою і вирватися з кола бідності. 

За останні п’ять років відбулось розшарування між багатими і бідними. Це означає, що діти народжуються в нерівних умовах, не маючи вибору. Соціальний статус, місце проживання і статки їхніх батьків визначають, яким буде їхнє дитинство і — часто — їхнє майбутнє.

З 2016 року абсолютна бідність (коли людина не може собі дозволити базове: продукти, одяг, медичне обслуговування та адекватне житло) серед сімей з дітьми зменшувалася. Проте через пандемію COVID-19 та економічно-соціальну кризу проблема дитячої бідності в Україні загострилась. 

UNICEF

Зростання в бідності є порушенням прав дітей та поразкою суспільств у захисті їхнього майбутнього. При цьому досвід інших країн підтверджує, що дитячу бідність можна якщо не повністю подолати, то хоча б зменшити. Це завдання потребує співпраці на всіх рівнях. Перш за все, для розуміння проблеми і можливих механізмів її вирішення, потрібен моніторинг та аналіз ситуації із дитячою бідністю.

Саме тому Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) проаналізував ситуацію з дитячою бідністю в Україні та на його основі розробив рекомендації, які допоможуть зменшити бідність. 

Аналітичний звіт має на меті висвітлити конкретні виклики для українських дітей, які стикаються з бідністю. Унікальні потреби молодих українців повинні скласти основу національної Стратегії подолання бідності. 193 члени Організації Об'єднаних Націй відповідно до Цілей сталого розвитку взяли на себе зобов'язання зменшити бідність дітей. Серед цих країн є й Україна.

Зменшення рівня дитячої бідності означає процвітання в майбутньому для наступних поколінь. Це означає побудову іншого, омріяного нами для наших дітей, світу. І цього можливо досягти!

image

ЗАВАНТАЖИТИ ЗВІТ

Десять рекомендацій щодо подолання бідності та забезпечення рівних можливостей дітей в Україні

Наслідки бідності діти відчувають на собі впродовж усього життя. Дитина, яка живе в бідності, з більшою ймовірністю буде бідною й тоді, коли подорослішає. Ціна бездіяльності дужа висока. У 2020 році в Україні сплив термін дії національної Стратегії подолання бідності. На основі результатів проведеного аналізу бідності дітей у цьому звіті запропоновано рекомендації урядові, міжнародній спільноті, приватному сектору, широкому загалу. Втілення цих рекомендацій у життя могло б допомогти забезпечити сталість прогресу, досягнутого у сфері подолання бідності, ослабити вплив пандемії COVID-19 і дозволити країні рухатися вперед шляхом поступового запровадження рівних можливостей для дітей.

 

1. Зараз як ніколи раніше важливо зробити все можливе, щоб Україна надала пріоритетне значення подоланню дитячої бідності та заохоченню рівних можливостей дітей, рішуче поставивши ці питання на порядок денний.

 

2. Належна діагностика — передумова ефективних заходів із подолання бідності. Тож необхідно покращити вимірювання.

 

3. Ще важливіше завдання — прив’язати дані до політики та бюджетів.

 

4. Управління на найвищому рівні та координація дій ключових організацій мають величезне значення для забезпечення ефективності заходів із подолання бідності.

 

5. Акцент має бути на політиці, що підтримує достатні (та стабільніші) доходи, та на сприятливій для сімей із дітьми політиці у сфері праці.

 

6. Соціальна допомога сім’ям повинна бути дієвою та враховувати потреби дітей.

 

7. Слід розширити доступ до якісних державних послуг.

 

8. Важливо забезпечити рівність можливостей та підтримку найбільш знедолених.

 

9. Слід приділяти увагу превенції, а також сім’ям, які перебувають трохи вище межі бідності.

 

10. Стабільний макроекономічний контекст і ефективне управління на національному й місцевому рівнях — необхідні умови успішної реалізації заходів із подолання бідності.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних