A A A K K K
для людей із порушенням зору
Виконавчий комітет
Полонської міської ради територіальної громади
Хмельницька область, Шепетівський район
Офіційний сайт
40220859@mail.gov.ua
тел: 2-01-40; 0979110328

Як захистити права та свободи людини і громадянина

Дата: 25.08.2021 10:19
Кількість переглядів: 718

Кожна людина має право на життя, повагу до честі та гідності, достатній життєвий рівень, недоторканість особистості, свободу слова, думки, поглядів та переконань тощо. Кожен може реалізувати своє право незалежно від віри, раси, місця проживання, віку і статі. Однак на практиці трапляються ситуації, коли права людини порушуються або ігноруються. Як протидіяти цьому та захистити себе?  

Аналізуючи тенденції розвитку судової та позасудової практики захисту прав та свобод людини і громадянина, слід виокремити адміністративний, державний та судовий механізми захисту таких прав та свобод.

Який же спосіб обрати першим та як відновити справедливість? Про це  з`ясовуємо далі.

Якщо уповноважені посадові особи прийняли неправомірне рішення або ж бездіють, Ви маєте право спочатку реалізувати адміністративний спосіб захисту своїх прав та свобод, направивши відповідне звернення (скаргу, заяву, клопотання) до вищого органу державної влади та органів місцевого самоврядування.

Звертаємо Вашу увагу, що таке звернення може бути усним чи письмовим.

Усне звернення Ви можете викласти на особистому прийомі або за допомогою засобів телефонного зв’язку через визначені контактні центри або телефонні “гарячі лінії”. 

Письмове звернення можна надіслати поштою або передати до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену Вами особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. Письмове звернення також може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення).

У зверненні має бути зазначено Ваше прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано із зазначенням дати.

Окрім цього, задля захисту своїх прав і свобод, Ви можете скористатися державним механізмом, а саме – звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, який здійснює парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини та громадянина.

Уповноважений приймає та розглядає звернення громадян України, іноземців, осіб без громадянства або осіб, які діють в їхніх інтересах, відповідно до Закону України “Про звернення громадян”.

Звернення подаються Уповноваженому в письмовій формі впродовж року після виявлення порушення прав і свобод людини і громадянина. За наявності виняткових обставин цей строк може бути подовжений Уповноваженим, але не більше ніж до двох років.

При розгляді звернення Уповноважений має право:

1) відкрити провадження у справі про порушення прав і свобод людини і громадянина;

2) роз’яснити заходи, що їх має вжити особа, яка подала звернення Уповноваженому;

3) направити звернення за належністю в орган, до компетенції якого належить розгляд справи, та контролює розгляд цього звернення.

З порядком подання звернення до Уповноваженого можна ознайомитися за посиланням – https://bit.ly/3gSUs69.

У разі, якщо проблемне питання не вдалося вирішити в адміністративному порядку чи із застосуванням державного механізму захисту Ваших прав рекомендуємо Вам звернутися до суду.

Стаття 55 Конституції України гарантує, що права та свободи людини і громадянина захищає суд. Кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Виходячи з цієї правової норми, можна зробити висновок, що національне законодавство України гарантує кожному право звернутися до суду, якщо його права чи свободи порушені або порушуються, створено або створюються перешкоди для їх реалізації або мають місце інші пригнічення прав та свобод.

Право на захист у суді реалізують у двох формах: особисто та через захисника – адвоката.

Задля отримання допомоги у вирішенні правових питань та належного юридичного супроводу пропонуємо Вам звернутися до фахівців системи безоплатної правової допомоги. Адресу центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ви можете знайти за посиланням https://www.legalaid.gov.ua/tsentry/ або зателефонувавши за номером   0 800-213-103.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь