A A A K K K
для людей із порушенням зору
Виконавчий комітет
Полонської міської ради територіальної громади
Хмельницька область, Шепетівський район
Офіційний сайт
40220859@mail.gov.ua
тел: 2-01-40; 0979110328

Результати брифінгу щодо відкриття ринку землі за 02.07.2021. ВІДЕО

Дата: 02.07.2021 15:38
Кількість переглядів: 740

Сьогодні в облдержадміністрації відбувся брифінг, присвячений відкриттю з 01 липня в Україні ринку землі. Спікерами на брифінгу були заступник голови ОДА Володимир Білик та начальник ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області Василь Василенко.

Фото без опису

 

Головні тези брифінгу:

- Президент України та його команда розпочали активне впровадження земельної реформи. Набирають чинності норми земельного законодавства, які вносять кардинальні зміни в земельні відносини в Україні. Вчора набрала чинності норма законодавства, яка дозволяє громадянам України продавати та купувати землі сільськогосподарського призначення, тобто відбувся запуск ринку землі.

- Купувати землі сільськогосподарського призначення мають право громадяни України, у кількості не більше 100 га для 1 особи (норма діє до 01.01.2024). Землі сільськогосподарського призначення мають право купувати також територіальні громади та держава для власних потреб.

Фото без опису

- Земельне законодавство надає різноманітні варіанти використання землі. У минулому громадяни України були обмежені у своєму праві вільно розпоряджатися землею сільськогосподарського призначення. На сьогодні таке право можна реалізувати в повному обсязі: громадянин має право володіти, користуватися та розпоряджатися власною землею.

- Продаж землі – це право громадянина, а не його обов’язок. Не потрібно негайно продавати свою земельну ділянку, адже за прогнозами експертів, ціна її з часом тільки зростатиме. Власникам земельних ділянок варто замислитися про започаткування власної справи, наприклад, створенням селянсько-фермерського господарства.

- Як в державі, так і на рівні області існує низка програм підтримки дрібних фермерських господарств. З державних програм – це дотація на наявні бджолосім’ї, відшкодування вартості племінних тварин, відшкодування вартості об’єктів, які будуються, компенсація вартості об’єктів, що фінансувалися за рахунок банківських кредитів, дотація на утримання кіз та овець, дотація на приріст поголів’я корів. Обласною програмою передбачено часткову компенсацію вартості придбання сільськогосподарської техніки.

Фото без опису

- з 27.05.2021 набрали чинності норми земельного законодавства, які врегульовують питання, пов’язані з реформою децентралізації. Земельні ділянки, права на які не були зареєстровані у Державному реєстрі речових прав за державою, перейшли у комунальну власність територіальних громад. Загалом в області обліковується понад 2 млн га земель, з них 1,4 млн га уже передано у власність громадян (65%), більше 400 тис. га – передані у комунальну власність (понад 20%). Лише близько 15 % земель залишилися у державній власності, і це переважно землі лісогосподарського призначення.

- В державній власності залишаються землі природно-заповідного фонду, землі Міноборони, землі лісогосподарського призначення, землі, що перебувають у користуванні державних підприємств, установ і організацій, землі, що перебувають під об’єктами, які належать підприємствам, установам, організаціям на праві державної власності. Якщо на землі, що не входять у цей перелік, зареєстровано право власності держави, територіальна громада має звернутися до реєстратора майнових прав для перереєстрації їх у комунальну власність.

- Обмеження щодо купівлі-продажу землі юридичними особами діятиме до 01.01.2024 року. Після цієї дати таке право отримають виключно компанії, засновниками яких є громадяни України.

- Питання щодо продажу земель сільськогосподарського призначення іноземним громадянам та юридичним особам може бути вирішене виключно шляхом проведення всеукраїнського референдуму.

- Знято мораторій на зміну цільового призначення земельних ділянок. Також з 24 липня наберуть чинності норми, що спростять процес зміни цільового призначення та обсяг необхідних документів, та враховуватимуть комплексні плани просторового розвитку громад.

- Суттєва для розвитку громад новела щодо обмежень відведення земельних ділянок та зміни цільового призначення земельних ділянок під житлову та громадську забудову також почне діяти з 24 липня: раніше це можна було здійснювати тільки в межах населених пунктів, після набрання чинності норми землі житлової та громадської забудови можуть бути і за межами населених пунктів. Це дасть змогу здійснювати житлову та громадську забудову за межами населених пунктів, якщо це буде дійсно відповідати плану просторового розвитку громад.

- Усунуто окремі прогалини в законодавстві.  Зокрема, не було встановлено граничної площі для надання в оренду земельних ділянок громадянам для городництва, і були такі випадки, коли громадянам надавали для городництва більше 100 га в оренду без аукціону та конкурентних засад. Наразі ця норма визначена на рівні 0,6 га.

- У травні прийнято законопроект щодо електронних торгів. Після підпису і набрання ним чинності земельні ділянки будуть здаватися в оренду виключно через електронні торги з метою унеможливлення різних корупційних проявів. В тестовому режимі територіальні органи Держгеокадастру такі торги вже здійснювали. Для забезпечення максимальної конкуренції та максимально високої ставки орендної плати важливим є інформування потенційних учасників про можливість участі в аукціоні та умови його проведення.

- Власники землі мають право використовувати їх як заставу при отриманні позики у банку. Проте у разі неповернення її у встановлений термін банк може провести відчуження ділянки не раніше, ніж через два роки.

- Надані в користування земельні ділянки природно-заповідного фонду залишаються у власності держави.

- Є обмеження щодо продажу прав оренди на земельні ділянки комунальної власності: 1 лот не може бути більшим 20 га.

- Ще одна новела – надання територіальним громадам повноважень щодо здійснення самоврядного контролю за використанням та охороною земель, зокрема, в частині самовільного зайняття ділянок, нецільового використання земель, невжиття заходів щодо боротьби з бур’янами. Норма почне діяти з 22.05.2022. Органи місцевого рішення мають прийняти відповідне рішення на сесії щодо здійснення такого контролю. Паралельно цей контроль будуть здійснювати також органи Держгеокадастру та Держекоінспекції відповідно до норм законодавства.

- Спрощено процедури щодо погодження та узгодження документації із землеустрою. Також 2021-2022 рік буде експериментальним щодо проведення реєстрації земельних ділянок сертифікованими інженерами-землевпорядниками. Окрім того реєстрацію будуть здійснювати і територіальні органи Держгеокадастру.

- Облдержадміністрація та ГУ Держгеокадастру в області буде активно працювати з громадами та громадянами з метою роз’яснення законодавства та алгоритму дій для реалізації свого права на землю чи продажу земельної ділянки, започаткування такого  бізнесу як фермерське господарство, тощо. Однак, наразі важливо, щоб власники земельних ділянок, які на сьогоднішній день мають усі правовстановлюючі документи,  перевірили правильність свого кадастрового номеру, чи належним чином оформлено, чи земельні ділянки знаходяться дійсно в базі кадастрової карти. Це можна зробити як з домашнього комп’ютера, так і звернувшись до будь якого відділу Держгеокадастру.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь