A A A K K K
для людей із порушенням зору
Виконавчий комітет
Полонської міської ради територіальної громади
Хмельницька область, Шепетівський район
Офіційний сайт
40220859@mail.gov.ua
тел: 2-01-40; 0979110328

ПОПЕРЕДЖЕННЯ ОТРУЄННЯ БДЖІЛ ПЕСТИЦИДАМИ

Дата: 16.06.2021 17:07
Кількість переглядів: 343

ЗБЕРЕЖЕМО БДЖОЛУ - ЗБЕРЕЖЕМО ПЛАНЕТУ!

                     «Через чотири роки після загибелі останньої бджоли на Землі загинуть і люди»
                                                                                                                           Альберт Ейнштейн 


Шановні аграрії! для недопущення випадків отруєння бджіл під час  обробки сільськогосподарських культур необхідно дотримуватись наступних правил, що встановлені законодавством України:

Власників пасік сповіщають за три доби до хімічних обробок з зазначенням застосованих пестицидів, місця (у радіусі 7 км), часу і способу проведення обробки, вказують час ізоляції бджіл

 

Отримати в місцевих органах самоврядування, на території яких знаходиться їх сільськогосподарське підприємство інформацію про стаціонарні та кочові пасіки

Обробки проводити у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години

Повідомити про виконання попереджувальних заходів управління Держпродспоживслужби району.

 

 

Використовувати засоби захисту рослин, що пройшли держреєстрацію і включені в перелік дозволених до застосування

 

Не допускати обробки квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл

 

Дотримання правил та прояв взаємоповаги один до одного є гарантом плідної співпраці сільськогосподарських підприємств та пасічників, що не лише забезпечить відсутність судових тяжб з приводу відшкодування завданої шкоди, а й принесе користь обом сторонам, пасічнику — мед, пилок та здорових бджіл, власнику с/г підприємства — підвищення врожайності сільськогосподарських культур не менш як на 25%, а пересічним людям — якісні та безпечні продукти бджільництва.

Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області, у зв’язку з проведенням весняно-польових робіт наголошує про необхідність дотримання вимог щодо застосування пестицидів і агрохімікатів.

Юридичні та фізичні особи, які проводять діяльність з вирощування сільськогосподарських культур, зобов’язані дотримуватися діючих нормативно -правових актів, що передбачають охорону бджіл від отруєння, а саме: ст. ЗО, 37-40 Закону України "Про бджільництво" від 22.02.2000 р.№ 1492-ІІІ (зі змінами), розділу 7 Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл, затвердженої Наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини від 30.01.2001 р. № 9. Також, в Україні діє Інструкція по профілактиці отруєння бджіл пестицидами.

Юридичні та фізичні особи, які застосовують хімічні засоби захисту рослин (ХЗЗР) під час цвітіння медоносних рослин, згідно статті 37 Закону України «Про бджільництво» зобов’язані не пізніше, ніж за три доби до початку обробки, попередити про це органи місцевого самоврядування, пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані 10 км від оброблених площ письмовим повідомленням, а також по радіо чи через місцеву пресу.

При цьому повідомити точну дату обробки, територію і культури, що будуть оброблюватися, назву препарату, форми і методи його застосування, ступінь і строки дії токсичності препарату і вказівку щодо строку ізолювання бджіл.

Власники пасік повинні обов’язково зареєструватись в сільській раді, на території якої вони знаходяться, своєчасно інформувати сільські ради, сусідні господарства про місця перебування своїх пасік на стаціонарі і при перевезеннях (кочівлі). 

Після одержання повідомлення про майбутню хімічну обробку, бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів. Акцентується увага на необхідності прийняття мір по охороні бджіл від можливого отруєння.

На тарних етикетках пестицидів і агрохімікатів в обов’язковому порядку повинні бути указані номери державної реєстрації цих засобів, а також інформація про клас небезпечності для бджіл («небезпечний для бджіл» або «безпечний для бджіл»).

Обробку нектароносів проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові та вечірні години. Допускається проведення їх в денний час, в похмуру прохолодну погоду, коли бджоли не вилітають із вулика.

Згідно статті 38 Закону України «Про бджільництво» відповідальність за порушення законодавства в галузі бджільництва несуть особи, винні у неповідомленні (приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин.

Під час цвітіння плодово-ягідних рослин, ріпаку, гірчиці не можна проводити обробку пестицидами, інакше квітки можуть отримати опік, а бджоли і інші корисні комахи-обпилювачі загинути. Обробку потрібно проводити в фазу бутонізації і до цвітіння.

Асортимент пестицидів, засоби застосування та кратність обробок повинні відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання Згідно ст. 21 ЗУ «Про захист рослин», ст. 11 ЗУ «Про пестициди і агрохімікати», працівники, які працюють з пестицидами та агрохімікатами, повинні пройти медичний огляд і мати допуск і посвідчення на право роботи з даними речовинами.

У період проведення робіт з пестицидами у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджуючі знаки, надписи.

При обприскуванні вентиляторними і штанговими обприскувачами допускається швидкість вітру до 3 м/с (дрібнокрапельне) і 4 м/с (крупнокрапельне).

При застосуванні пестицидів зона санітарного розриву від населених пунктів місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м., при штанговому- 300 м.

При авіаційному методі застосування пестицидів і агрохімікатів сповістити пасічників про необхідність вивозу пасік до іншого місця медозбору на відстань понад 5 км від місця проведення авіаційних обробок на період до 5 діб.

Не застосовувати авіаційні обробки пестицидами усіх груп токсичності з метою боротьби з шкідниками і хворобами сільськогосподарських культур та інших угідь, що розташовані ближче 5 км від місць постійного перебування медоносних пасік; 1 км. від населених пунктів, тваринницьких ферм, присадибних ділянок; 2 км. від відкритих джерел водопостачання, місць випасання сільськогосподарських тварин.

Додержуватися регламентів зберігання, транспортування та застосування пестицидів.

Всі проведені хімічні обробки фіксувати в журналі обліку застосування.

Порушення законодавства про захист рослин тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність, передбачену ст. 21 ЗУ «Про захист рослин», ст. 38 ЗУ «Про бджільництво» та Кодексу України про адміністративні правопорушення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь