A A A K K K
для людей із порушенням зору
Виконавчий комітет
Полонської міської ради територіальної громади
Хмельницька область, Шепетівський район
Офіційний сайт
40220859@mail.gov.ua
тел: 2-01-40; 0979110328

Електронна трудова книжка в запитаннях – відповідях

Дата: 16.03.2021 15:31
Кількість переглядів: 834

10 березня 2021 року опубліковано підписаний Президентом Володимиром Зеленським Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі», який Верховна Рада ухвалила 5 лютого цього року.

  1. Що зміниться із підписанням Закону про електронні трудові книжки?

Оскільки, Закон вступить в дію через три місяці, то починаючи  з
10 червня 2021р., усі роботодавці нашого краю, мають подати до Реєстру застрахованих осіб відомості з паперових трудових книжок про трудову діяльність своїх працівників.

Станом на 1 березня цього року в області обліковується близько 330 тис. застрахованих осіб. Саме стосовно їхньої трудової діяльності інформація протягом п’яти перехідних років має надійти до Реєстру застрахованих осіб.

Також, протягом перехідного періоду можна буде використовувати як паперову трудову книжку, так і електронну форму уже наявних або внесених відомостей про трудову діяльність.

  1. Що стало приводом для такого нововведення?

Приводом до введення електронних трудових книжок було багато чинників, які пов’язані з цифровізацією нашої держави. Основні з них це  перспектива автоматичного призначення пенсії та ряд інших переваг, таких як зменшення витрат роботодавців на ведення паперового документообігу та спрощення доступу до інформації про набутий стаж працівників для призначення виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, насамперед у випадку тимчасової втрати працездатності.

  1. Яка інформація буде міститися в електронній трудовій книжці? Чи буде вона відрізнятися від паперової?

Електронна трудова книжка — це цифровий аналог паперових трудових книжок, тому в електронній трудовій книжці буде відображатись уся інформація про стаж, яка наявна в паперовій книжці.

  1. Як можна оформити електронну трудову книжку, хто це має робити і де?

Відомості про трудову діяльність можуть вноситись, як застрахованою особою так і  роботодавцем через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України у вигляді сканованих або оцифрованих копій передбачених законодавством документів (трудової книжки, довідок тощо) з обов’язковим накладанням страхувальником або застрахованою особою кваліфікованого електронного підпису.

Після внесення відомостей про трудову діяльність роботодавець зобов’язаний видати оригінал паперової трудової книжки працівникові на руки під підпис.

  1. Коли електронні трудові книжки почнуть офіційно діяти для всіх?

Опублікований 10 березня 2021 року Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» №1217-IX передбачає вступ в дію через три місяці з дати опублікування.

  1. Яка наразі ситуація в Хмельницькій області? Скільки оцифровано паперових трудових книжок?

За 2020 рік до головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області надійшло 3348 сканованих трудових книжок подолян для переведення їх в електронний формат, що фактично є основою для електронної трудової книжки. За січень – лютий 2021 року головним управлінням отримано та опрацьовано 4600 відомостей про трудову діяльність жителів області.

  1. Закон передбачає 5-річний перехідний період? В чому його особливості? Що буде із паперовими книжками?

За цей період має відбутись включення Пенсійним фондом України до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відсутніх відомостей про трудову діяльність працівників на підставі відомостей, поданих страхувальником або застрахованою особою у порядку та строки, встановлені Пенсійним фондом України за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення, та центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері трудових відносин.

Після «оцифрування» оригінал паперової трудової передається на зберігання працівнику як офіційний документ. Якщо працівник виявить бажання продовжити її ведення, то роботодавець на його вимогу буде зобов’язаний паралельно із електронним обліком трудової діяльності також внести до паперової трудової книжки записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення.

  1. Як наявність електронної трудової книжки впливає на процедуру виходу на пенсію?

Електронна трудова книжка дасть можливість уповноваженим органам призначати особі пенсію автоматично (без звернення) та збирання документів за всю її трудову діяльність. За особою буде зберігатися право вибору для покращення запропонованого розрахункового розміру, а саме:

– або особа надає відомості про отримувану заробітну плату за період до 2000 року (до запровадження персоніфікованого обліку);
– або відтермінує свій вихід на пенсію для одержання підвищення до пенсії на 0,5 – 0,75% за кожний повний місяць роботи після досягнення пенсійного віку;
– або використовує право на призначення пенсії.

  1. Як можна знайти і подивитися свою електронну трудову книжку?

Переглянути наявну про себе інформацію, в т.ч. свій трудовий чи страховий стаж можна на порталі електронних послуг Пенсійного фонду України (portal.pfu.gov.ua). Якщо в особи виникають будь – які питання, в цьому випадку реалізована можливість подачі звернення, в якому можна описати їх суть та, у встановлені законом терміни, особа отримає відповідь. Крім того, можна звернутись до найближчого сервісного центру або за номером «гарячої» телефонної лінії головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області (0382) 76 35 13.

Також Пенсійним фондом України розроблено мобільний додаток «ПФУ» для системи Андроїд, який можна завантажити на Google Play (Гугл плей).  Він забезпечує доступ з мобільних пристроїв до електронних сервісів Пенсійного фонду України та робить спілкування з Пенсійним фондом максимально зручним та ефективним. 

  1. На скільки будуть захищені дані, які міститимуться в електронній трудовій книжці? Чи зможуть шахраї скористатися цими даними?

Дані акумулюються в Реєстрі застрахованих осіб та мають відповідний кіберзахист, який унеможливлює шахраям скористатися відомостями, що містяться в електронній трудовій книжці.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь