A A A K K K
для людей із порушенням зору
Виконавчий комітет
Полонської міської ради територіальної громади
Хмельницька область, Шепетівський район
Офіційний сайт
40220859@mail.gov.ua
тел: 2-01-40; 0979110328

Легалізація праці: наслідки та відповідальність

Дата: 10.03.2021 09:09
Кількість переглядів: 677

Сьогодні гостро стоїть проблема легалізації трудових відносин та заробітної плати. На жаль, відносини між роботодавцями та найманими працівниками не завжди відповідають нормам законодавства. Часто працівники отримують офіційну зарплату меншу за мінімальну (або на рівні мінімальної), а решту зарплати - у «конверті». Таким чином роботодавці ухиляються від сплати податку. Не рідкість і випадки, коли працівники, узагалі, офіційно не оформлені на роботу.

  Офіційно неоформлена на роботу людина ризикує залишитися без права на отримання соціальних виплат та пенсії. Таким чином, нелегальна зарплата не лише зменшує надходження до бюджетів та державних соціальних фондів, а й тягне за собою багато неприємностей і для самих працівників.  Треба чітко усвідомити, що згода отримувати зарплату «в конвертах» може зіграти з людьми злий жарт, позбавивши їх у майбутньому всіх соціальних гарантій. Ніхто не зможе краще змусити роботодавців чесно платити зароблені гроші, як самі працівники, які повинні просто не погоджуватися на роботу за невигідними для себе умовами.

   За порушення трудового законодавства юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть фінансову відповідальність передбачену ст. 265 КЗпП у таких розмірах:

Порушення

Сума штрафу

з 01.01.2021 р., грн

Підстава – ст. 265 КЗпП

Фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати зарплати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ та податків;

- повторне порушення протягом 2х років з дня виявлення порушення

10 МЗП (60000 грн) на момент виявлення порушення за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення (до єдинників-роботодавців групи 1-3 застосовується попередження);

 

30 МЗП (180000 грн) на момент виявлення порушення за кожного працівника, стосовно якого воно скоєно

Абз. другий ч. 2

 

 

 

 

 

 

Абз. 3 ч. 2

Порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі

3 МЗП (18000 грн) на момент виявлення порушення

Абз. 4 ч. 2

Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці

2 МЗП (12000 грн) на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого воно скоєно

Абз. 5 ч. 2

Недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України "Про військовий обов’язок і військову службу","Про альтернативну (невійськову) службу","Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

4 МЗП (24000 грн) на момент виявлення порушення за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення (а для єдинників-роботодавців групи 1-3 – попередження)

Абз. 6 ч. 2

Недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні

3 МЗП (18000 грн) на момент виявлення порушення

Абз. 7 ч. 2

Недопущення до проведення перевірки, створенні перешкод при її проведенні з питань виявлення неоформлених трудових відносин та виплати зарплати (абз. 2 ч. 2)

16 МЗП (96000 грн) на момент виявлення порушення

Абз. 8 ч. 2

Порушення інших вимог законодавства про працю, крім передбачених абз. 2–8 ч. 2;

- повторне таке порушення протягом року

1 МЗП (6000 грн) за кожне таке порушення

 

2 МЗП (12000 грн) за кожне таке порушення

Абз. 9 ч. 2

 

Абз. 10 ч. 2

У разі сплати юрособою або ФОПом-роботодавцем 50% розміру штрафу протягом 10 банківських днів з дня вручення постанови про накладення штрафу за порушення вимог ст. 265 КЗпП, така постанова вважається виконаною.

      Зверніть увагу! Сплата штрафу не звільняє від усунення порушень законодавства про працю (ч. 10 ст. 265 КЗпП).

   Шановні роботодавці! Не прирікайте своїх найманих працівників на мізерні соціальні гарантії у майбутньому! Чітко дотримуйтеся вимог законодавства про працю. Не чекайте проведення перевірки, своєчасно оформляйте найнятих робітників, виплачуйте і відображайте в звітності реальну зарплату. Пам’ятайте, ухилення від сплати податків в усіх проявах, у т.ч. шляхом використання нелегальної найманої праці тягне фінансову, адміністративну та карну відповідальність. Фото без опису

   Шановні працівники! Не позбавляйте себе соціальних благ, забезпечте собі старість, не сприяйте порушенням трудового законодавства. Пам’ятайте: легальна заробітна плата- запорука стабільної пенсії! Під загрозою стає не тільки гідне пенсійне забезпечення на старість, але й інші соціальні виплати.    

 Надходження обов’язкових платежів – податки і збори, що є суттєвою статтею доходу місцевого бюджету –  це  обов’язок та  добросовісність кожного громадянина. Через високий рівень тіньової зайнятості бюджет громади втрачає доходи, які можна  було б спрямувати на реалізацію програм соціально-економічного розвитку, покращення умов життєзабезпечення населених пунктів ОТГ.  

  Офіційне працевлаштування є гарантією соціального захисту працівника, кадрової стабільності та налагодженої роботи усіх учасників трудового процесу.  Водночас, для роботодавця – це і позитивний імідж та репутація надійного партнера, що є запорукою процвітання бізнесу та примноження прибутків.   

Головний спеціаліст з питань додержання

законодавства про працю

Н.Корнелюк

inspector_polonne@ukr.net


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь