A A A K K K
для людей із порушенням зору
Виконавчий комітет
Полонської міської ради територіальної громади
Хмельницька область, Шепетівський район
Офіційний сайт
40220859@mail.gov.ua
тел: 2-01-40; 0979110328

Кібербулінг: як не стати жертвою кіберагресора

Дата: 11.02.2021 14:30
Кількість переглядів: 809

В час стрімкого розвитку інформаційних технологій зростає й рівень загрози для їх користувачів, особливо вразливі – діти, оскільки  не всі вони знають про правила безпеки в Інтернеті, а також про загрози та реальність їх наслідків у мережі. Тому, діти можуть стати жертвою кібербулінгу.

Кібербулінг — це знущання, приниження, агресивні напади, які здіи?снюють за допомогою різних гаджетів (зокрема телефонів), з використанням інтернету, будь-яких електронних (цифрових) технологіи?.

Шкода від кібербулінгу

Через соціальні мережі та спільноти в інтернеті поширення будь-якої інформації відбувається дуже швидко. Один клік – і принизливі фото, відео, пародійні зображення, чутки сягають величезної кількості адресатів. Кіберагрессори можуть цілодобово залякувати своїх жертв, створюючи в них ілюзію повного контролю їхнього життя і поведінки.

Для кіберагрессора не обов’язково мати фізичну силу і авторитет, щоб відчувати свою перевагу. Через інтернет можливість принизити, образити, тероризувати реалізується тільки за допомогою комп’ютера або мобільного телефону. Потрапивши до інтернету, інформація залишається там надовго та може з’являтись на різних ресурсах.
Це впливає на  психіку дитини та може призвести до тяжких наслідків.

Діти та підлітки часто викладають на своїх сторінках в соцмережах особисту інформацію, яка може бути використана агресором в цілях залякування.

Як боротись з кібербулінгом?

  1. Якщо Ви думаєте, що над вами знущаються в школі і кривдником є учень (студент) або член педагогічного колективу, насамперед потрібно звернутися за допомогою до будь-кого, кому ви довіряєте, наприклад, до ваших батьків, близького члена сім’ї або іншого дорослого. Також необхідно звернутися із заявою або повідомленням про вчинення кібербулінгу до керівника навчального закладу,  В цьому випадку кібербулера може бути притягнуто до адміністративної відповідальності за статтею 1734.
  2. Фіксуйте всі дії кривдника (наприклад, робити фото або скріншоти неправдивої інформації про себе; інформації, що містить персональні дані; інформації, що принижує честь та гідність.
  3. Якщо кібербулінг здійснюється кривдником, який не є учасником  освітнього процесу,  зверніться зі скаргою до адміністратора сайту, сторінки, або групи, що створена у відповідній соціальній мережі, з метою видалення інформації. У випадку відмови адміністратора виконати відповідні дії, зверніться безпосередньо до служби підтримки соціальної мережі (наприклад, у соціальній мережі Facebook міститься вкладка “Довідка та підтримка”) або натисніть кнопку “Поскаржитися”. Дізнатися дані щодо адміністраторів або власників вебсайтів допоможе сервіс Whois.
  4. Зверніться до органів Національної  поліції за номером 102. Якщо кібербулер не є учасником освітнього процесу, його буде притягнуто вже до кримінальної відповідальності, в залежності від ступеня заподіяної шкоди.
  5. Зверніться за безоплатною правовою допомогою. (найближчий офіс можна знайти за посиланням: https://www.legalaid.gov.ua/tsentry/) Фото без опису

Довідково:

Міністерство цифрової трансформації України у співпраці з UNICEF Ukraine,  Міністерством освіти і науки України, системою безоплатної правової допомоги, Міністерством  юстиції України розробили чат-бот «Кіберпес», за допомогою якого можливо швидко та доступно дізнатись, як самостійно видалити образливі матеріали з платформ соціальних мереж, а також куди звертатися по допомогу.

Шукай інтерактивний бот:

у Telegram https://t.me/kiberpes_bot

 

і у Viber https://viber.com/kiberpes


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь