A A A K K K
для людей із порушенням зору
Виконавчий комітет
Полонської міської ради територіальної громади
Хмельницька область, Шепетівський район
Офіційний сайт
40220859@mail.gov.ua
тел: 2-01-40; 0979110328

Україна відзначатиме міжнародний день сліпих.

Дата: 13.11.2020 08:41
Кількість переглядів: 397

Міжнародний день сліпих щороку відзначається 13 листопада у багатьох країнах світу з метою привернення уваги суспільства до проблеми сліпоти, поширення інформації щодо незрячих людей та їхніх прав.
       13 листопада 1745 року у Франції народився Валентин Гаюї – відомий педагог, який заснував у Парижі і Петербурзі декілька шкіл для незрячих. Тому за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я саме 13 листопада відзначається як Міжнародний день сліпих. 

       Валентин Гаюї був не тільки засновником першої в світі школи-інтернату для сліпих, але й розробив для них дидактику і методику вивчення наук та оволодіння практичними ремеслами, а також запропонував шрифт для сліпих, вдосконалив спосіб книгодрукування, створив ноти, географічні карти для них тощо. Саме за цими книгами незрячі люди навчалися аж до появи тактильного шрифту Брайля. 

         За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), близько 300 млн людей у світі страждають від порушень зору. 45 млн з них вражені сліпотою і 246 млн мають знижений зір. 43% від загальної кількості людей з вадами зору – діти. Фото без опису

       Провідні причини хронічної сліпоти включають катаракту, глаукому, вікову дегенерацію жовтої плями, помутніння рогівки, діабетичну ретинопатію, трахому і захворювання очей у дітей (наприклад, викликані дефіцитом вітаміну А). У світі все ширше зустрічається сліпота, що розвивається з віком, а також сліпота, викликана неконтрольованим діабетом.

       Більшість випадків розвитку короткозорості, настання інвалідності внаслідок глаукоми, захворювань сітківки можна попередити. Головне – це дотримання зорової гігієни, рання діагностика захворювань, своєчасне лікування захворювань, моніторинг перебігу хвороби. Такі скарги, як поява мушок перед очима, затуманення або погіршення зору, викривлення прямих ліній, часта зміна окулярів свідчать про захворювання сітківки та зорового нерва й потребують негайної консультації лікаря. 

        ВООЗ звертає увагу урядів всіх країн до проблем збереження зору. Організація розробила глобальну програму «Зір-2020: право на зір». В організації підкреслюють, що профілактика дозволяє запобігти більше 80% випадків порушення зору.

     Міністерство охорони здоров’я  нагадує: не забувайте проходити планові огляди в офтальмолога. Адже рання діагностика і профілактика – запорука збереження зору.

 

Виконавчий комітет Полонської міської ради ОТГ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь